Cryptocurrency Mining Uitgelegd: Proof of Work vs. Proof of Stake

chips-mining-asic-miners

Binnen een cryptonetwerk vinden transacties op een decentrale wijze plaats, wat inhoudt dat er geen centrale tussenpartij zoals een bank nodig is om transacties goed te keuren. In plaats daarvan passen cryptocurrencies diverse mechanismen toe, die ervoor zorgen dat een brede groep gebruikers deze transacties kan controleren.

Cryptocurrencies maken gebruik van verschillende mechanismen om dit te bewerkstelligen, waarbij Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS) de twee bekendste zijn. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van cryptocurrency mining en verkennen we de verscheidenheid aan mechanismen die daarbij ingezet worden.

Wat is crypto mining?

Crypto mining vormt de methode om nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain van een cryptomunt. Dit proces zorgt ervoor dat transacties worden uitgevoerd en geverifieerd, terwijl nieuwe cryptomunten als beloning naar de miners gaan.

Voor mining is doorgaans geavanceerde hardware vereist, met videokaarten die een cruciale rol spelen. Deze hardware dient continu te draaien om complexe algoritmen op te lossen, waarmee het volgende blok gecreëerd wordt. De werkwijze en complexiteit van mining kunnen variëren, waardoor de moeilijkheidsgraad voor miners om een nieuw blok te genereren uiteenloopt.

Bitcoin is het meest sprekende voorbeeld van crypto mining. Sinds de start in 2009 wordt het Bitcoin-netwerk onderhouden door middel van Proof-of-Work mining, waarbij er nooit problemen met de netwerkveiligheid zijn opgetreden. Dit is mede te danken aan het feit dat elk nieuw gemined blok door een uitgebreide groep validators wordt gecontroleerd. Pas als de informatie in het blok overeenkomt en door iedereen als identiek wordt bevonden, wordt het blok geaccepteerd en verder verwerkt.

 • Crypto mining speelt een cruciale rol in het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain, wat transacties veilig stelt.
 • De miner die verantwoordelijk is voor het toevoegen van een blok ontvangt hiervoor een beloning, bestaande uit nieuwe cryptomunten en transactiekosten.
 • Er bestaan verschillen in de algoritmes die door blockchainnetwerken worden gebruikt, waardoor het minen van de ene cryptomunt uitdagender is dan van de andere.

Hoe werkt crypto mining?

Crypto mining is een complex proces dat voornamelijk wordt uitgevoerd door specialisten met uitgebreide kennis van computertechniek en blockchain. Voor beginners is het niet eenvoudig om direct te beginnen met het minen van cryptomunten zoals Bitcoin.

Om een nieuw blok te kunnen creëren, moet jouw computer een complexe puzzel oplossen. Bij Bitcoin houdt dit in dat er een nieuwe hash van letters en cijfers gegenereerd moet worden, die gevonden wordt door het oplossen van algoritmes. De persoon die dit als eerste succesvol doet, mag het nieuwe blok aanmaken.

Bij Bitcoin bestaat de hash uit 64 letters en cijfers, en als miner moet je een hash vinden die overeenkomt met of lager is dan de opgegeven hash. Hier volgt een voorbeeld van een van de blokken die voor Bitcoin aangemaakt is:

Block hash: 0000000000000000000032062441e01881812c2dfa7c31d1f40557e2582f7648

Dit is de doel-hash die gevonden moet worden door miners door het oplosesn van complexe algoritmes.

Incorrect: 0000000000000000000052062441e01881812c2dfa7c31d1f40557e2582f7648

De gevonden hash is groter dan de doel-hash omdat het eerste cijfer na de nullen hoger is.

Correct: 0000000000000000000022062441e01881812c2dfa7c31d1f40557e2582f7648

De gevonden hash is kleiner dan de doel-hash en is daarmee goedgekeurd; de miner ontvangt nu de crypto beloning. 

Naast het bovengenoemde voorbeeld van Proof-of-Work, wordt er ook steeds vaker gebruikgemaakt van Proof-of-Stake. Dit mechanisme kenmerkt zich door een aanzienlijk lager energieverbruik. Verder in de tekst gaan we dieper in op de werking van het PoS-model.

Lees verder – Bekijk de Bitcoin koers verwachting

Wat is Proof-of-Work?

Het Proof-of-Work-concept werd met Bitcoin voor het eerst op grote schaal toegepast, hoewel het idee al eerder, in 1993, werd geïntroduceerd om spam en DNS-aanvallen tegen te gaan. De term zelf werd pas in 1999 expliciet aan dit concept gekoppeld.

Bij dit concept draait het niet zozeer om het feit dat er een bepaalde hoeveelheid werk (in de vorm van computerkracht) wordt verricht, maar om het idee dat er zoveel energie in een netwerk wordt geïnvesteerd dat het functioneren ervan mogelijk is. Dit biedt de zekerheid dat het netwerk continu up-to-date kan worden gehouden.

Proof-of-Work vindt niet alleen toepassing binnen de wereld van cryptocurrency, maar wordt ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals het oplossen van puzzels en vereenvoudigde varianten voor e-mailverkeer en diverse andere online toepassingen.

Het Proof-of-Work-concept heeft echter ook flinke kritiek gekregen van milieuactivisten. Het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk is zo aanzienlijk dat het meer energie verbruikt dan sommige landen, waaronder Oekraïne.

Wat is Proof-of-Stake?

Proof-of-Stake is een mechanisme dat is ontwikkeld om de grootste uitdagingen van het Proof-of-Work mechanisme aan te pakken. Dit concept zag in 2012 het levenslicht en heeft vooral in de recente jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt.

In tegenstelling tot miners, vertrouwt een netwerk bij Proof-of-Stake op minters, stakers, of validators. Bij dit mechanisme hoeven er geen complexe algoritmes opgelost te worden; in plaats daarvan leggen validators een deel van hun tokens vast als een vorm van zekerheid voor het netwerk.

Een groot voordeel van Proof-of-Stake is de toegankelijkheid voor traders om zich aan te sluiten bij een staking pool. Hierbij zet je je eigen tokens vast (staking) en ontvang je als tegenprestatie een deel van de winst die de staking pool genereert. Bij staking ontvang je een percentage van de opbrengst, in tegenstelling tot de eenmalige beloning die je krijgt bij het succesvol minen van een blok in PoW.

Blockchains zoals Ethereum, Cardano en Solana maken gebruik van Proof-of-Stake. Dit stelt hun netwerken in staat om transacties sneller en goedkoper te verwerken dan Bitcoin en andere munten die op Proof-of-Work zijn gebaseerd.

Lees verder -> De beste staking coins

Wat is beter? Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Proof-of-Work en Proof-of-Stake zijn twee totaal verschillende mechanismen met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je van elk systeem de belangrijkste aspecten waar rekening mee gehouden moet worden.

Voor- en nadelen Proof-of-Work

Voordelen

 • Zeer hoge mate van veiligheid
 • De kans op fraude is zeer klein. Het zou veel computerkracht en geld kosten om de blockchain aan te vallen
 • Miners verdienen beloningen voor hun werk

Nadelen

 • Lage transactiesnelheid
 • Hoge transactiekosten
 • Miners moeten investeren in dure apparatuur

Voor- en nadelen Proof-of-Stake

Voordelen

 • Biedt snelle en goedkopere transacties
 • Netwerk verbruikt veel minder energie
 • Kleine traders kunnen ook eenvoudig hun crypto staken

Nadelen

 • Meer kwetsbaar dan PoW voor 51% aanvallen
 • Sommige PoS blockchains vereisen dat munten met inzet voor een minimale tijd opgesloten worden

Het valt niet eenduidig te zeggen welk mechanisme beter is, omdat elk netwerk zijn eigen specifieke invulling geeft aan mining of staking. Voor een netwerk als Bitcoin werkt mining uitstekend, omdat het vooral dient als waardeopslag. Veiligheid staat voorop en de transactiesnelheid is van ondergeschikt belang.

Daarentegen hebben altcoins zich meer gericht op het staking mechanisme om cryptocurrency als een daadwerkelijk bruikbaar betaalmiddel in te zetten. De keuze voor het meest geschikte mechanisme hangt dus sterk af van de functie die de cryptomunt vervult.

Waarom is crypto mining belangrijk?

Crypto mining is essentieel voor de werking van blockchainnetwerken. Het voegt nieuwe blokken toe aan het netwerk, waardoor transacties op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.

Dankzij mining zijn netwerken gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen tussenpersonen nodig zijn. Dit maakt de netwerken veilig en verkleint de kans op fraude of manipulatie aanzienlijk.

Wat is de beste crypto om te minen?

Wat betreft de beste cryptomunt om te minen, staat Bitcoin bovenaan de lijst. Het is het meest stabiele cryptocurrency netwerk en biedt beloningen in Bitcoin zelf, de meest waardevolle cryptomunt ter wereld.

Bij Bitcoin ontvang je nieuwe Bitcoins als beloning. Deze beloning halveert elke vier jaar, een proces dat bedoeld is om inflatie te voorkomen. In 2024 wordt de beloning verlaagd naar 3,13 BTC per nieuw blok, plus een deel van de transactiekosten die betaald worden voor het uitvoeren van transacties op de blockchain.

Voor beginners kan het lastig zijn om te starten met minen vanwege de benodigde dure en energie-intensieve apparatuur, en de vereiste kennis van mining en blockchain.

Er zijn echter projecten die het mogelijk maken om te profiteren van mining zonder zelf apparatuur of specifieke kennis te hebben. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin Minetrix.

Met de BTCMTX-token kun je deelnemen aan cloud mining. Dit stelt je in staat om samen met andere traders te profiteren van een mining rig die elke tien minuten een nieuwe poging doet om een blok aan de Bitcoin-blockchain toe te voegen.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. 

Conclusie – Crypto mining

Cryptocurrency mining vormt het hart van veel blockchainnetwerken. Door het Proof-of-Work-concept toe te passen, worden nieuwe blokken toegevoegd aan de blockchain, waardoor transacties niet alleen worden geverifieerd maar ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Bitcoin is wellicht de bekendste vorm van crypto mining, waarbij complexe algoritmes worden opgelost om de hash voor een nieuw blok te vinden. Zodra een miner dit lukt, wordt het nieuwe blok gecreëerd en ontvangt deze miner als beloning nieuwe Bitcoins.

Als tegenhanger van Proof-of-Work is er het Proof-of-Stake-mechanisme, waarbij gebruikers een deel van hun cryptomunten moeten vastzetten om bij te dragen aan het netwerk. Dit mechanisme is efficiënter en kosteneffectiever, hoewel critici aanvoeren dat het de veiligheid van de blockchain kan verminderen.

Veelgestelde vragen over crypto mining

Hoeveel kan je verdienen met crypto minen?

Wat heb je nodig om crypto te minen?

Heeft crypto minen nog zin?

Wat kost het om een Bitcoin te minen?

Welke cryptocurrency kun je minen?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...