Het Verschil Tussen Bitcoin en Altcoins Uitgelegd
Een altcoin is de benaming voor elke cryptocurrency naast Bitcoin (BTC). Deze term is ontstaan omdat altcoins gebaseerd zijn op het idee en de technologie van Bitcoin. Altcoins onderscheiden zich van Bitcoin door hun diverse manieren van transactievalidatie en het minen van blocks.
Ontwikkelaars met een specifieke visie lanceren doorgaans de meeste altcoins. Deze altcoins dragen bij aan het realiseren van die visie. In dit artikel ontdek je wat altcoins zijn, welke typen er bestaan en hoe ze verschillen van Bitcoin.
Belangrijkste aspecten van altcoins
- Altcoins zijn alle cryptocurrency’s naast Bitcoin
- Er zijn vele duizenden altcoins met verschillende ‘use cases’ om uit te kiezen
- De waarde van de meeste altcoins is afhankelijk van de waarde van Bitcoin
- Altcoins zijn vaak gekoppeld aan een project of een bedrijf als belangrijk hulpmiddel
Altcoins vs. Bitcoin
Hoewel er veel verschillende soorten altcoins bestaan, vallen ze allemaal onder de gemeenschappelijke noemer ‘altcoins’. Maar wat onderscheidt altcoins nu precies van Bitcoin?
Het voornaamste verschil is dat Bitcoin de eerste cryptocurrency was en vaak wordt beschouwd als het digitale equivalent van goud. Kenmerkend voor Bitcoin is een mechanisme dat ongeveer elke vier jaar (afhankelijk van de Bitcoin-miningactiviteit) het verkrijgen ervan bemoeilijkt.
Altcoins, hoewel gebaseerd op Bitcoin’s technologie, hebben vaak unieke aanpassingen. Zo los je bij Bitcoin ingewikkelde rekensommen op met hardware om te minen, terwijl je bij Ethereum bijvoorbeeld ETH kunt ‘minen’ door het te staken in een staking pool.
Bitcoin is de eerste, grootste en meest bekende cryptomunt, en heeft daardoor een veel groter marktaandeel dan de duizenden altcoins. Echter, door hun nieuwere ontwikkeling zijn altcoins vaak geavanceerder, wat sommige investeerders aantrekt tot altcoins.
Welke soorten altcoins zijn er?
Altcoins worden voor uiteenlopende doeleinden ontwikkeld. Laten we kijken naar enkele veelvoorkomende soorten altcoins.
Betaalmiddelen
Net als Bitcoin kunnen bepaalde altcoins voornamelijk dienen als betaalmiddel. Afhankelijk van hun bekendheid en omvang kun je met deze altcoins betalen op diverse platforms. Voorbeelden zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Tether (USDT) en Dogecoin (DOGE).
Utility Tokens
Utility tokens zijn ontworpen voor specifieke doeleinden, zoals het betalen van transactiekosten, het verdienen van beloningen of het abonneren op diensten en/of functies van een project.
Een voorbeeld van een utility token is Render (RNDR), een token die gebruikt kan worden voor het renderen van bestanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omzetten van een projectbestand naar een videobestand, waarvoor je computerkracht nodig hebt.
Ook Ethereum wordt gezien als utility token, zo kun je bijvoorbeeld met ETH transacties uitvoeren op het netwerk van Ethereum. Ook kun je de token vergrendelen in een staking pool om zo transacties te valideren en passief extra ETH te verdienen.
Nog een voorbeeld is Shiba Inu (SHIB), een meme coin die gebruikt kan worden in het ecosysteem van Shibarium. Deze token zelf heeft een behoorlijk hoge supply die begin 2024 zo hoog als 89 biljoen ligt, echter wordt deze supply verkleind door tokens te burnen, oftewel, versturen naar een wallet die niets kan, waardoor SHIB uit de circulatie wordt gehaald.
Hoewel Utility tokens op crypto exchanges verhandeld kunnen worden, kunnen ze alleen echt gebruikt worden via de blockchain van de token zelf.
Governance tokens
Governance tokens hebben een specifieke functie om token holders extra rechten te geven, bijvoorbeeld om te stemmen op veranderingen binnen een crypto project. Token holder kunnen dan bijvoorbeeld deelnemen aan de Decentralized Autonomous Organization (DAO) om te bepalen wat er moet veranderen binnen een project.
De meeste governance tokens worden ook gebruikt als utility token van een project, maar hebben dus een extra functie om token holders extra rechten te geven binnen het project.
Security tokens
Een security token is gebaseerd op digitale activa die verhandeld worden op de aandelenmarkt. Deze digitale activa zijn gekoppeld aan een token, die de waarde van deze investeringen bijhoudt.
Zo kun je met gebruik van deze tokens bijvoorbeeld investeren in verschillende aandelen, of in vastgoed. Dit kan alleen werken als de activa zelf niet verhandeld wordt, omdat anders de tokens niets vertegenwoordigen en daardoor waardeloos zijn.
Stablecoins
Stablecoins danken hun naam aan het unieke doel om stabiel te blijven, waardoor ze als een ‘veiliger’ betaalmiddel functioneren binnen de cryptomarkt. De vraag naar stablecoins is hoog, aangezien de waarde van veel cryptocurrencies behoorlijk volatiel kan zijn (volatiel betekent dat de waarde sterk en onvoorspelbaar kan veranderen). In tegenstelling tot andere cryptomunten, behouden de meeste stablecoins een constante waarde van ongeveer 1 dollar.
Stablecoins koppelen hun waarde aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, maar kunnen ook aan andere valuta’s of activa gekoppeld worden. Een stablecoin kan stabiel blijven dankzij een grote reserve voorraad aan hetgeen wat de stablecoin vertegenwoordigd.
Een van de meest bekende en veelgebruikte stablecoin is Tether (USDT), die in een dag goed kan zijn voor $50 miljard of meer aan handelsvolume.
Meme coins
Tot slot hebben we meme coins, cryptocurrency’s die zijn bedoeld als grap en bekend staan om hun bizar lage prijs en hoge token supply. Deze tokens zijn vaak erg volatiel en gebaseerd op speculatie, kunnen niet echt ergens voor gebruikt worden en worden tegenwoordig vaak gebruikt voor crypto scams, zoals rug pulls.
De eerste meme coin is Dogecoin, hoewel bedoeld als grap meer dan 20.000 keer is gestegen in de bull markt van 2021. Bekende meme coins zoals Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) hebben een sterke en trouwe community, waardoor er vraag zal blijven naar deze meme coins.
Kleine meme coins duiken vaak op om een behoorlijke stijging mee te maken om de volgende week weer in elkaar te zakken. In sommige gevallen wordt er geknoeid met de code van de token, zodat investeerders bijvoorbeeld wel kunnen kopen maar niet verkopen en dus eigenlijk hun hele investering kwijt zijn.
Sommige meme coins hebben wel iets van utility, zo kan DOGE gebruikt worden als betaalmiddel op verschillende platforms en kan SHIB gebruikt worden als utility token bij Shibarium.
Lees meer over de beste meme coins van 2024
De voor- en nadelen van altcoins
Altcoins bieden zowel investeerders als daytraders diverse voor- en nadelen. Door te investeren in de beste altcoins, kunnen investeerders op lange termijn aanzienlijke winsten behalen. Echter, vanwege de hoge volatiliteit en speculatieve aard van sommige altcoins, kunnen daytraders juist profiteren van kortetermijnschommelingen in deze markt.
Voordelen
- Altcoins blijven zich ontwikkelen: Altcoins ontwikkelen zich voortdurend en bieden unieke voordelen ten opzichte van Bitcoin. Ze kunnen inspelen op de zwakke plekken van andere cryptocurrency’s, waardoor ze op de lange termijn relevant blijven.
- Ruime keuze: Ook is er een ruime keuze aan altcoins, waardoor je een munt kunt kiezen die aansluit bij jouw kennis en interesses. Dit maakt het eenvoudiger om het potentieel van een investering in te schatten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor stablecoins voor specifieke doeleinden.
- Meer volatiliteit: Een ander aantrekkelijk aspect, vooral voor traders, is de hogere volatiliteit van altcoins vergeleken met Bitcoin. Door hun lagere marktkapitalisatie kunnen ze op korte- en middellange termijn sterker fluctueren, wat leidt tot potentieel hogere stijgingen of dalingen in waarde.
- Utility: Qua functionaliteit bieden veel altcoins meer mogelijkheden dan Bitcoin, dat voornamelijk als waardeopslag en betaalmiddel dient. Met bepaalde altcoins kun je bijvoorbeeld je handelsstrategieën verbeteren of passief inkomen genereren door tokens te staken.
Nadelen
- Use cases zijn niet altijd duidelijk: een belangrijk nadeel om rekening mee te houden is dat het lastig kan zijn om te zien wat voor use case een altcoins heeft. Als je in een situatie zit waarin je veel altcoins vergelijkt, kan het erg ingewikkeld worden om zo te bepalen wat de beste crypto investering is.
- Minder populair: Bitcoin blijft de grootste en bekendste cryptomunt, hierdoor zijn altcoins in verhouding minder populair dan BTC met zijn marktaandeel van meer dan 40%. Sommige altcoins kunnen erg weinig liquiditeit hebben en daardoor zeer traag veranderen in koers.
- Scams en dode projecten: Veel crypto projecten verkopen hun eigen token aan de markt, maar komen hun beloftes niet na. Als resultaat raken investeerders hun geïnvesteerde kapitaal kwijt aan een altcoin die steeds verder richting 0 zakt.
De toekomst van altcoins
De verwachting is dat altcoins in de toekomst relevant zullen blijven. Echter, in de loop der tijd zullen veel individuele altcoins het onderspit delven. Dankzij hun vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van de markt, lijken altcoins als geheel toekomstbestendig, zolang cryptocurrency blijft bestaan.
Altcoins met een sterke use case en een loyale community hebben potentie om de tand des tijds te doorstaan en nog jaren relevant te blijven. Tegelijkertijd zullen er nieuwe projecten en altcoins verschijnen. Sommige brengen nieuwe innovaties, terwijl andere mogelijk bedoeld zijn om investeerders hun geld te ontfutselen.
Altcoins bieden de kans om je portfolio te diversifiëren, waardoor je meer dan alleen Bitcoin in je cryptoportfolio hebt. Desondanks blijft de altcoinmarkt erg volatiel en speculatief. Daarom is het cruciaal om waakzaam te zijn en grondig onderzoek te doen voordat je overgaat tot de aankoop van een altcoin.
Altcoins samengevat
Altcoins zijn alle cryptocurrencies, behalve Bitcoin. Met duizenden altcoins om uit te kiezen, kan het een uitdaging zijn om de betrouwbare te identificeren. Een grondige studie van de altcoin is aan te raden: lees de documentatie, onderzoek het team erachter en bekijk wat andere investeerders over de altcoin zeggen.
Als je overweegt te investeren in altcoins, is het raadzaam om te kiezen voor een project dat je begrijpt. Zo kun je beter inschatten waarvoor de altcoin gebruikt wordt en of er toekomstpotentieel is.
Wees je er altijd van bewust dat investeren in altcoins risicovol kan zijn, wat voor sommige investeerders een afknapper is. Als je dit risico aankan, is investeren een optie. Zo niet, dan zijn er mogelijk andere investeringen die beter bij jou passen.