MetaMask handleiding: Alles wat je moet weten

De reis met MetaMask opent deuren naar een wereld van mogelijkheden in het rijk van Web3. Dit artikel heeft tot doel beginnende gebruikers te helpen navigeren door de functionaliteiten van MetaMask. Van het installeren van MetaMask tot het begrijpen van de verschillende functionaliteiten die de applicatie biedt, streven we ernaar om de ervaring van gebruikers in de cryptowereld te vergemakkelijken en te verbeteren.

Duik dieper in dit artikel om de complexiteit van de MetaMask wallet te ontrafelen en inzicht te krijgen in naadloze navigatie.

Wat is MetaMask?

MetaMask is een self-custodial software wallet ontwikkeld door het gerenommeerde blockchainbedrijf ConsenSys in 2016. De wallet stelt gebruikers in staat om Ethereum-gebaseerde activa te beheren en te interageren met gedecentraliseerde applicaties (dApps) op de Ethereum blockchain.

De MetaMask-applicatie kan worden gebruikt via een browserextensie of met de mobiele applicatie. Het dient als een brug tussen gebruikers en de Ethereum blockchain, waardoor veilige opslag, verzending en ontvangst van Ethereum en Ethereum-gebaseerde tokens mogelijk zijn.

Hoe installeer je MetaMask?

Het installeren van MetaMask op de desktop of mobiele telefoon is een eenvoudige procedure en vereist zeer weinig stappen. Het bereik van dit artikel zal zich richten op de webbrowserversie van MetaMask, met Google Chrome als de gekozen browser. Het gebruik van een andere browser is mogelijk en de stappen zullen vrijwel identiek zijn.

  • Ga naar de officiële MetaMask-website en installeer de webapplicatie voor uw browser. Bezoek alternatief de downloadpagina en klik op installeren MetaMask voor Chrome. MetaMask ondersteunt ook Firefox, Brave, Edge en Opera.

  • Nadat u op “MetaMask installeren” heeft geklikt, wordt u doorgestuurd naar de Chrome Web Store, waar u op “Toevoegen aan Chrome” moet klikken. Er verschijnt een pop-up waarin u wordt gevraagd of u MetaMask wilt toevoegen, dus klik op “Extensie toevoegen”.

  • Zodra MetaMask is goedgekeurd, gaat u naar de extensietoolbar en maakt u de wallet vast zodat deze gemakkelijk toegankelijk is op de toolbar.

Hoe stel je een MetaMask wallet in?

Nadat MetaMask is gedownload en toegevoegd aan de Chrome-extensietoolbar, is de volgende stap het instellen van een MetaMask wallet zodat u kunt beginnen met het verkennen van de blockchain en de functionaliteit van de wallet. Laten we er meteen induiken!

1. Maak een nieuwe wallet aan

De eerste stap is het aanmaken van een nieuwe wallet. Klik op het MetaMask-logo op de toolbar en u wordt doorverwezen naar een startpagina voor het aanmaken van een wallet. Eenmaal op deze pagina, klik op “Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden van MetaMask” en maak een nieuwe wallet aan.

Daarnaast wordt gebruikers gevraagd akkoord te gaan met de wensen van MetaMask om gebruiksgegevens te verzamelen om te begrijpen hoe gebruikers met de dApp zelf omgaan. U kunt ervoor kiezen om op “Ik ga akkoord” of “Nee bedankt” te klikken.

2. Maak een wachtwoord aan

De volgende stap is het aanmaken van een wachtwoord dat zal worden gebruikt om de MetaMask wallet te ontgrendelen. Dit wachtwoord is specifiek voor het apparaat dat wordt ingelogd. Bovendien kan dit wachtwoord niet worden hersteld door MetaMask, dus het is belangrijk om het op een veilige plaats op te slaan.

Het wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn, maar het wordt aanbevolen om minimaal 12 tekens te gebruiken. Dit wachtwoord moet zo veilig mogelijk zijn, dus het is het beste om een combinatie van cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen te gebruiken om een veilig wachtwoord te garanderen.

Slecht wachtwoord: Johnsmith123

Goed wachtwoord: JnTv(r*22^5LPpr_

Nadat u een veilig wachtwoord heeft gemaakt, gebruikt u een wachtwoordmanager of schrijft u het op papier en bewaart u het op een veilige plaats. Klik op “Een nieuwe wallet maken”.

3. Beveilig de wallet met een herstelzin

Gebruikers worden gevraagd hun wallet te beveiligen met een herstelzin in de volgende stap. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om dit later te doen, maar we raden aan om dit op dat moment te doen, omdat het een ongelooflijk belangrijk onderdeel is van het veilig houden van een account.

De volgende stap is om de geheime herstelzin (secret recovery phrase) op te schrijven, die bestaat uit 12 woorden die door MetaMask worden verstrekt.

De herstelzin is ongelooflijk belangrijk omdat het gebruikers in staat stelt toegang te krijgen tot een account als ze een wachtwoord vergeten of vergrendeld zijn uit hun account.

Als een gebruiker zijn wachtwoord en herstelzinnen verliest, kan hij nooit meer toegang krijgen tot het account. Tips van MetaMask zijn onder meer het gebruik van een wachtwoordmanager, het opslaan van wachtwoorden in kluisjes en papieren opslag op meerdere geheime plaatsen.

4. Wallet creatie gelukt

Nadat al deze stappen zijn voltooid, is de MetaMask wallet succesvol aangemaakt. Gebruikers kunnen nu de kenmerken en functionaliteiten van de wallet verkennen.

Functies van MetaMask wallet

Voordat we ingaan op hoe MetaMask werkt en hoe het te gebruiken, is het goed om de verschillende functies en kenmerken van de wallet te begrijpen. Om alle functies van de wallet te zien, ga naar het MetaMask portfolio. Hier is wat elke functie doet:

1. Dashboard

Het dashboard in het MetaMask portfolio biedt gebruikers een overzicht van hun cryptocurrency holdings en transacties. Het toont typisch belangrijke informatie zoals de huidige token balans in de portfolio, NFT’s, transacties en de algehele waarde van de portfolio.

Het dashboard dient als een centrale hub waar gebruikers snel de prestaties van hun portfolio kunnen beoordelen, recente activiteit kunnen volgen en hun activa kunnen beheren.

2. Explore

Het gedeelte “Explore” biedt gebruikers toegang tot gedecentraliseerde applicaties (dApps) en gedecentraliseerde financiën (DeFi) platforms. De functie is om een ​​gecurateerde selectie van dApps en DeFi-protocollen aan te bieden waar gebruikers kunnen interageren met verschillende services, zoals gedecentraliseerde beurzen, uitleen- en leenplatforms, NFT-marktplaatsen en meer.

Bovendien biedt de informatie over in aanmerking komende airdrops, trending NFT-mints, Web3-apps en best presterende tokens.

3. Buy

Het gedeelte “Buy” van MetaMask vergemakkelijkt doorgaans de aankoop van cryptocurrencies rechtstreeks vanuit de MetaMask-interface. De functie is om gebruikers een handige manier te bieden om hun wallet te financieren en cryptocurrencies te kopen met verschillende betaalmethoden, zoals creditcards, bankoverschrijvingen of iDEAL.

4. Sell

De “Sell” functie in het MetaMask-portfolio staat doorgaans toe dat gebruikers hun cryptocurrencies rechtstreeks vanuit de MetaMask-interface verkopen. Het doel is om gebruikers een handige manier te bieden om hun cryptocurrency holdings te liquideren en ze om te zetten in fiatvaluta of andere digitale activa.

5. Swap

Deze functie stelt gebruikers in staat om één cryptocurrency voor een andere te ruilen rechtstreeks binnen de MetaMask-interface. De functie is om gebruikers een handige manier te bieden om te handelen tussen verschillende digitale activa zonder de noodzaak om externe beurzen te gebruiken.

6. Bridge

De “Bridge” vergemakkelijkt de overdracht van activa tussen verschillende blockchain-netwerken of ecosystemen. De functie is om gebruikers interoperabiliteits-oplossingen te bieden die naadloze beweging van tokens of activa over verschillende blockchains mogelijk maken.

Deze functie integreert doorgaans met cross-chain bridges of interoperabiliteits-protocollen, waardoor gebruikers activa kunnen overbruggen van het ene blockchain-netwerk naar het andere, zoals van Ethereum naar BNB Smart Chain of vice versa.

7. Stake

Het stakingsgedeelte van de portfolio stelt gebruikers in staat om ETH te staken om beloningen te ontvangen. Er zijn twee verschillende vormen van staking aanwezig: validator staking en pooled staking.

Validator staking stelt gebruikers in staat om een validator node te bezitten zonder de noodzaak van hardware, maar het vereiste minimumbedrag aan Ether is 32 ETH (meer dan $ 95.000), waardoor het exclusief is voor diegenen met veel kapitaal. Gepoolde staking is gebruikelijker onder reguliere handelaren omdat het niet zoveel kapitaal vereist. Hier kunt u ETH of MATIC inzetten om beloningen te ontvangen.

Het is goed om op te merken dat de cryptomarkt erg volatiel kan zijn, dus staking garandeert geen beloningen en brengt risico’s met zich mee, waaronder verlies van fondsen.

8. Send & Receive

De “Send” functie stelt gebruikers in staat om cryptocurrencies vanuit hun wallet naar een ander wallet-adres te verzenden. Het maakt gebruikers in staat om cryptocurrency-transacties te initiëren en te autoriseren en digitale activa over te maken naar ontvangers overal ter wereld.

Omgekeerd genereert de “Receive” een uniek wallet-adres voor elke ondersteunde cryptocurrency binnen de portfolio van de gebruiker. Het biedt gebruikers een aangewezen adres waar ze inkomende cryptocurrency-transacties kunnen ontvangen van andere gebruikers of entiteiten.

 

De voor- en nadelen van MetaMask

Voordat u de kracht van de MetaMask-wallet volledig omarmt, is het essentieel om de voordelen en nadelen af ​​te wegen. Laten we de sterke punten en mogelijke nadelen van deze populaire software wallet verkennen.

1. Voordelen van het gebruik van MetaMask

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van MetaMask, maar voor het gemak van deze gids richten we ons op de volgende vijf:

  • Non-custodial wallet: In tegenstelling tot bewaarportefeuilles zorgen non-custodial wallets ervoor dat gebruikers volledige controle hebben over hun privésleutels en fondsen.
  • Gebruiksvriendelijke interface: Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en een eenvoudig installatieproces waardoor gebruikers snel kunnen beginnen met het beheren van tokens en digitale activa.
  • Veelzijdigheid: De MetaMask-wallet is compatibel met een ongelooflijk breed scala aan dApps en ondersteunt een breed scala aan op Ethereum gebaseerde tokens en NFT-projecten. Bovendien biedt MetaMask multi-chain ondersteuning. Dit betekent dat gebruikers kunnen interageren met een breed scala aan dApps en blockchain-ecosystemen.
  • Veiligheid: Het integreert beveiligingsmaatregelen, zoals wachtwoordversleuteling of integratie van hardware wallets, om de fondsen van gebruikers te beschermen.
  • Ondersteuning: MetaMask profiteert van een levendige gemeenschap en ontwikkelaarsnetwerk, wat leidt tot voortdurende verbeteringen, beveiligingsupdates en de introductie van nieuwe functies. Het team werkt regelmatig de wallet bij om kwetsbaarheden aan te pakken en nieuwe functionaliteiten toe te voegen om de gebruikerservaring te verbeteren.

2. Nadelen van het gebruik van MetaMask

Hoewel MetaMask veel voordelen heeft, zijn er ook verschillende nadelen aan verbonden. Laten we deze verkennen:

  • Hot wallet: in tegenstelling tot cold wallets is MetaMask te allen tijde verbonden met internet, wat het risico op uw cryptoholding vergroot. Tenzij gebruikers constant handelen, wordt aanbevolen om fondsen in een cold wallet te bewaren.
  • Duurder: Handelen binnen de MetaMask-applicatie is meestal iets duurder dan het gebruik van andere DEX’s en dex-aggregators.
  • Beperkte functionaliteit: hoewel MetaMask geweldig is voor het opslaan en interageren met op Ethereum gebaseerde tokens, ondersteunt het geen andere blockchains voor cryptocurrencies die niet EVM-compatibel zijn.

Samenvatting

In de wereld van cryptocurrency springt MetaMask eruit door zijn innovatie en gebruiksvriendelijkheid. Naarmate u MetaMask gaat gebruiken, wetende hoe het is ingesteld, de functies, voordelen en nadelen, kunt u vol vertrouwen door de cryptowereld navigeren.

Of u nu een ervaren handelaar bent of een nieuwkomer in de cryptowereld, ze bieden een toegangspoort tot eindeloze mogelijkheden, waarmee de toekomst van gedecentraliseerde financiën en digitaal activabeheer wordt vormgegeven.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....