Wat is Avalanche (AVAX)?

Avalanche

Avalanche (AVAX) is een cryptocurrency en blockchain platform dat vergelijkbaar is met Ethereum. AVAX, de cryptomunt van de Avalanche blockchain, gebruikt net als Ethereum smart contracts om verschillende blockchain projecten te ondersteunen.

De blockchain is in 2020 gelanceerd en wil toegankelijk, snel, veelzijdig, veilig en betaalbaar alternatief zijn. Verder is Avalanche een open-source project, wat inhoudt dat iedereen de code van het platform kan bekijken en hier zelfs aan bijdragen.

Het platform maakt gebruik van een proof-of-stake consensus mechanisme, wat inhoudt dat gebruikers AVAX tokens kunnen staken om het platform veilig te stellen en beloningen te verdienen. Verder worden AVAX tokens gebruikt voor het betalen van de transactiekosten en dienen ze als een basis rekeneenheid binnen het Avalanche netwerk.

Belangrijkste aspecten Avalanche

  • Avalanche is een blockchain platform met zijn eigen cryptomunt, AVAX.
  • Avalanche is in 2020 de markt betreden als concurrent van Ethereum die de focus legt op schaalbaarheid en de verwerkingssnelheid van transacties.
  • AVAX tokens worden gebruikt om de Avalanche blockchain veilig te stellen en voor het betalen van transactiekosten op het netwerk.
  • De transactiekosten en snelheid waarmee nieuwe AVAX coins worden gecreëerd, worden bepaald aan de hand van een bestuursmodel.

AVAX prijs statistieken

Hoe werkt Avalanche?

Avalanche is een blockchain die zich volledig richt op Decentralised Finance (DeFi). De blockchain wil het mogelijk maken om het versturen van activa zo makkelijk te maken als het versturen van een e-mail. Het netwerk is gebouwd op de Avalanche consensus, een consensus protocol waarbij miljoenen gebruikers wel duizenden transacties per seconde kunnen valideren. Het netwerk is hierdoor erg snel, met wel maximaal 4.500 transacties per seconde.

De AVAX community heeft veel zeggenschap over de token. Zo bepalen ze hoe snel er nieuwe coins worden gecreëerd door te stemmen over deze snelheid. De maximale hoeveelheid tokens is beperkt tot 720 miljoen. Toch is het maximale aanbod op dit moment nog verre van bereikt, met slechts 52,38%. Dit komt doordat de transactiekosten op het netwerk allemaal worden geburned (uit de circulatie gehaald) om schaarste te creëren. Over de transactiekosten stemt de AVAX community ook, waardoor deze kosten kunnen variëren.

Verder maakt Avalanche gebruik van Snowball, een proof-of-stake consensus mechanisme, om zijn transacties te valideren. Gebruikers die validator willen worden, moeten minimaal 2.000 AVAX tokens bezitten. Tegen de huidige koers van $ 34,00 is dit een investering van minimaal $ 68.000. Uiteraard is het via exchanges mogelijk om alsnog AVAX te staken tegen een lagere inzet. Je bent dan zelf geen validateur, want dat is de exchange. Toch geniet je van de staking beloningen, waarvan je een klein deel aan de exchange moet betalen.

De voor- en nadelen van Avalanche

Laten we kijken naar de verschillende voor- en nadelen van het Avalanche netwerk:

Voordelen

  • Transactiesnelheid: Avalanche is een van de snelste blockchains in de crypto sector met een maximale snelheid van wel 4.500 transacties per seconde. Dit is mogelijk doordat Avalanche gebruik maakt van een relatief nieuw consensus mechanisme dat is ontwikkeld in 2018. Vergeleken met het consensusmechanisme van Bitcoin, dat stamt uit 2009, is dit erg jong.
  • Schaalbaarheid: Avalanche mag zichzelf prijzen als een van de schaalbaarste blockchains van de crypto sector. Volgens het ontwikkelingsteam is Avalanche gebouwd om miljoenen transacties per seconde aan te kunnen. Ter vergelijking, Ethereum handelt maximaal zo’n 58 transacties per seconde af.
  • Staking mechanisme: Vanwege het Snowball Proof-of-Stake consensus mechanisme is het mogelijk om beloningen te verdienen door AVAX tokens te staken. Dit kun je zelf doen door validator te worden, maar het is ook mogelijk om bij een exchange tokens te staken.
  • Interoperabiliteit: Avalanche heeft de capaciteit om veel blockchain projecten te ondersteunen vanwege zijn interoperabiliteit. De blockchain werkt gemakkelijk samen met andere blockchain netwerken. Er is zelfs een bridge voor het Ethereum netwerk in ontwikkeling, wat de interoperabiliteit verder verhoogt.

Nadelen

  • Concurrentie: Als smart contract platform ontvangt Avalanche concurrentie van andere smart contract platforms zoals Ethereum en Solana. Dit zijn gevestigde projecten in de crypto sector die een significante reputatie hebben opgebouwd.
  • Eisen om validator te worden: De eisen om een validator te worden op het Avalanche netwerk liggen erg hoog. Gebruikers moeten minimaal 2.000 AVAX tokens bezitten. Dit betekent dat ze tegen de huidige koers een investering van meer dan  $ 68.000 moeten leveren om in aanmerking te komen.

Avalanche vs. Ethereum

Uiteraard wordt er in de crypto gemeenschap vaak de vergelijking gemaakt tussen Avalanche en Ethereum. Avalanche wil graag de nummer één positie van Ethereum overnemen als het grootste smart contract platform. Op basis van marktkapitalisatie staan de twee echter mijlenver uit elkaar, waarbij Ethereum momenteel ver boven Avalanche torent met een marktkapitalisatie van $ 330 miljard tegenover een marktkapitalisatie van ‘slechts’ $ 12,7 miljard.

Dit zou in de toekomst echter kunnen veranderen, doordat Avalanche is gebouwd om maximaal 4.500 transacties per seconde aan te kunnen. In de werkelijkheid is Avalanche nog niet dicht bij dit maximum gekomen. Op zijn snelste dag bereikte het netwerk een gemiddelde van 75 transacties per seconde (tps). Dit is toch een stuk meer dan het gemiddelde van Ethereum, wat vaak rond de 12 tps ligt. Hier moeten we wel toevoegen dat de mate van decentralisatie een stuk hoger ligt bij het Ethereum netwerk, waardoor de transactiecapaciteit lager ligt. De consument krijgt hierdoor de keuze tussen veiligheid en snelheid.

Ook op het gebied van DeFi kunnen we de twee platforms met elkaar vergelijken. Avalanche is ontworpen met een focus op DeFi, vergelijkbaar met Ethereum. Het Avalanche ecosysteem ondersteunt staking, leningen, yield farming en veel meer. Ethereum heeft echter een stuk meer ontwikkelaars aangetrokken met een hogere Total Value Locked (TVL). Met 69,3 miljard dollar is Ethereum de ongeslagen koning op het gebied van DeFi, vergeleken met een magere 3,9 miljard dollar van Avalanche.

Totdat Ethereum zijn schaalbaarheidsproblemen weet op te lossen, zal Avalanche op de lange termijn een voordeel hebben. Het ontwikkelingsteam van Ethereum is echter al bezig met het uittesten van mogelijke schaalbaarheidsoplossingen. Daarnaast zijn er genoeg Layer 2 scaling solutions die opereren op de Ethereum blockchain. Deze blockchains hebben hogere transactiesnelheden, maar op het gebied van decentralisatie moet je een klein deel inleveren.

De toekomst van Avalanche

Veel investeerders vragen zich af hoe de toekosmt van Avalanche eruit zou zien. Dit hangt echter af van verschillende factoren. Weet Avalanche zijn voordeel te behouden op het gebied van schaalbaarheid, of halen concurrenten zoals Ethereum de blockchain in. Op korte termijn speelt ook de aankomende Bitcoin halving een grote rol. Veel analisten speculeren dat dit een mogelijke bull run zou kunnen starten. Gepaard met de instroom van institutionele interesse door de goedkeuring van steeds meer crypto ETF’s zal Avalanche zeker kunnen stijgen.

Ook de bridge met het Ethereum netwerk heeft veel invloed op de toekomst van Avalanche. Al met al is de ontwikkeling van Avalanche iets om in de gaten te houden. De AVAX token biedt een interessante investeringsmogelijkheid, zeker als Avalanche op kop blijft lopen op het gebied van schaalbaarheid. Houdt de technologische ontwikkelingen van Avalanche dus goed in de gaten.

Hoe koop je AVAX coin?

Hoewel AVAX op dit moment nog erg klein is vergeleken met de ongeslagen DeFi koning, Ethereum, is Avalanche zeker een cryptomunt met toekomst. Het team achter Avalanche zal zijn best blijven doen om een steeds groter marktaandeel te veroveren in de DeFi sector. Wil je profiteren van de mogelijke groei van Avalanche? Overweeg het dan om AVAX tokens te kopen.

Het is mogelijk om bij verschillende crypto exchanges AVAX te kopen. Ben je op zoek naar de beste exchange van Nederland om te investeren in Avalanche? Gebruik dan Binance. Maak binnen enkele minuten een account aan, verifieer je identiteit, stort geld en begin met het traden van AVAX. Kies je ervoor om de token te staken, of HODL je liever totdat Avalanche uitgroeit tot het grootste DeFi platform van de crypto sector? Bij Binance zijn er genoeg opties voor al je investeringsstrategieën.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Avalanche samengevat

Avalanche is een smart contract blockchain platform met een eigen cryptomunt, AVAX, dat zich voornamelijk richt op DeFi. Het is een open source project dat opereert op een Proof-of-Stake consensus mechanisme genaamd Snowball. Om validator te worden bij dit netwerk moet je minimaal 2.000 AVAX tokens bezitten. Validators stemmen over verschillende besluiten, zoals de snelheid waarmee nieuwe coins worden gecreëerd of de hoogte van de transactiekosten.

Het blockchain netwerk pronkt vooral met zijn snelheid en schaalbaarheid. Volgens het ontwikkelingsteam moet Avalanche maximaal 4.500 transacties per seconde aan kunnen. Dit is een stuk meer dan de concurrerende smart contract blockchain Ethereum, die gemiddeld 12 transacties per seconde heeft. Deze schaalbaarheid en snelheid zouden in het voordeel kunnen werken van Avalanche in zijn misse om het grootste DeFi platform van de crypto sector te worden.

Veelgestelde vragen over Avalanche

Wat is Avalanche?

Waarvoor wordt de AVAX token gebruikt?

Heeft Avalanche crypto toekomst?

Hoeveel Avalanche coins zijn er?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...