Wat is Dogecoin (DOGE)?

Wat is Dogecoin

Software-ingenieurs Billy Markus en Jackson Palmer richtten Dogecoin in 2013 op. Dogecoin is een peer-to-peer, open-sourcecryptocurrency met een eigen blockchain. Ondanks het bescheiden begin, is het inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bekende cryptocurrencies ooit. De populariteit van Dogecoin dankt het project aan zijn levendige gemeenschap en natuurlijk aan de vriendelijke mascotte, de Shiba Inu hond.

In dit artikel bespreken we de geschiedenis van Dogecoin, verkennen we de unieke kenmerken van het project en leggen we uit hoe Dogecoin zich onderscheidt van andere cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Belangrijkste aspecten van Dogecoin

Dogecoin onderscheidt zich van andere meme coins door enkele cruciale kenmerken:

 • Proof of Work (PoW): Dogecoin gebruikt het Proof of Work-consensusmechanisme, hetzelfde mechanisme als Bitcoin. Miners moeten complexe berekeningen uitvoeren om transacties te verifiëren en nieuwe Dogecoin-tokens te genereren.
 • Scrypt-algoritme: In tegenstelling tot Bitcoin, dat het SHA-256 hashing-algoritme hanteert, maakt Dogecoin gebruik van het Scrypt-algoritme. Dit maakt het mijnen van Dogecoin toegankelijker voor mensen met standaardcomputers, in plaats van de noodzaak voor gespecialiseerde mininghardware.
 • Snellere transactietijden: Dogecoin heeft kortere blockintervallen en snellere blockbevestigingen dan Bitcoin, wat resulteert in snellere transactietijden. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar snelheid en efficiëntie bij hun transacties.
 • Onbeperkte voorraad: Oorspronkelijk had Dogecoin een maximale voorraad van 100 miljard tokens, wat bijdroeg aan een lage individuele tokenwaarde en het gebruiksgemak voor kleine transacties en fooien op sociale media vergemakkelijkte. Later is deze harde limiet verwijderd, waardoor er nu een onbeperkt aantal DOGE-tokens beschikbaar is.
 • Actieve gemeenschap: Een van de sterkste punten van Dogecoin is zijn levendige en toegewijde gemeenschap, die regelmatig bijdraagt aan nieuwe ontwikkelingen, filantropische activiteiten en sociale evenementen ondersteunt.

DOGE prijs statistieken

De geschiedenis van Dogecoin

In 2013 lanceerden Billy Markus en Jackson Palmer Dogecoin, geïnspireerd door de destijds populaire ‘Doge’-meme, die een Shiba Inu hond toont met humoristische teksten. Dogecoin werd met een knipoog naar de toenmalige hype rondom cryptocurrencies ontworpen. Het project zag op 6 december het levenslicht en op 19 december was de waarde van DOGE al met 300% gestegen.

dogecoin geschiedenis meme
Originele Doge meme – Bron: NBC News

Ondanks de komische opzet won Dogecoin snel aan populariteit. Het ontwikkelde een actieve en enthousiaste gemeenschap, vooral op platforms zoals Reddit en Twitter. Binnen enkele maanden na de lancering begon Dogecoin daadwerkelijk waarde te vertegenwoordigen en werd het ingezet voor diverse doeleinden, waaronder crowdfunding voor goede doelen, het uitdelen van fooien op sociale media, en zelfs als sponsor van een bobsleeteam tijdens de Olympische Spelen van 2014.

In 2014 werd ook de Dogecoin Foundation opgericht, een non-profitorganisatie bestaande uit leden van het Dogecoin-team die ondersteuning bieden aan de token door middel van ontwikkeling en belangenbehartiging. De foundation richt zich ook op het voorkomen van fraude en misbruik en bepaalt de toekomstige koers van het project. In 2021 werd de foundation nieuw leven ingeblazen met nieuwe leden.

Sindsdien heeft Dogecoin zowel hoogte- als dieptepunten gekend in koers en investeerdersinteresse. In 2019 werd het project opgenomen in het aanbod van Binance, een van de grootste exchanges ter wereld. Aan het einde van 2023 had Dogecoin een marktkapitalisatie van bijna $13,1 miljard. Dogecoin blijft een van de meest herkenbare en geliefde cryptocurrencies, vooral dankzij zijn vriendelijke gemeenschap en unieke positie in de crypto-wereld als een vrolijke en toegankelijke digitale valuta.

Twijfels over Dogecoin

De utility van een blockchain en cryptocurrency speelt een cruciale rol in het langetermijnsucces van het project. Dogecoin, oorspronkelijk gelanceerd als een meme coin zonder duidelijke bruikbaarheid, en ook de blockchain zelf had geen specifieke functies, wat twijfels over het project deed ontstaan. Deze twijfels beïnvloedden de koers van DOGE. Desondanks beweren leden van de community en het ontwikkelingsteam dat Dogecoin wel degelijk bruikbaar is. De token kan als betaalmiddel op verschillende websites dienen, voor donaties worden ingezet, en om transactiekosten op de Dogecoin blockchain te voldoen, waarbij opgemerkt moet worden dat deze kosten zeer laag zijn.

Ook zorgden tweets en opmerkingen van Elon Musk over de cryptomunt voor onzekerheid onder analisten en investeerders. Zijn steunbetuigingen en vermeldingen van Dogecoin op sociale media leidden vaak tot plotselinge koersstijgingen. Een tweet van hem resulteerde bijvoorbeeld in een koersstijging van 6% binnen een kwartier. Deze gevoeligheid voor invloeden van buitenaf maakt DOGE uitermate volatiel. De afhankelijkheid van Dogecoin van de acties van één individu roept vragen op over de levensvatbaarheid op lange termijn en versterkt de twijfels over de beperkte bruikbaarheid.

Dogecoin vs. Bitcoin

Dogecoin is oorspronkelijk bedacht als een humoristische variant op Bitcoin, wat resulteert in zowel overeenkomsten als aanzienlijke verschillen tussen de twee. In deze sectie maken we de vergelijking tussen beide cryptomunten.

Waar Dogecoin vooral bekendstaat om zijn speelse en gemeenschapsgerichte aard, met een onbeperkte voorraad en een lage waarde per token, symboliseert Bitcoin decentralisatie en dient het als een vorm van waardeopslag. Het beperkte aantal tokens van Bitcoin creëert schaarste, wat bijdraagt aan de waardestijging. Hierdoor wordt Bitcoin gezien als een serieuze investering en alternatieve waardeopslag, terwijl Dogecoin voornamelijk gebruikt wordt voor kleinere transacties, fooien en donaties.

Beide cryptocurrencies gebruiken een Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme, maar hanteren verschillende hash-algoritmen: Bitcoin gebruikt SHA-256, terwijl Dogecoin op het Scrypt-algoritme draait. Dit maakt het mijnen van Dogecoin toegankelijker en sneller, waardoor de instapdrempel lager is. Hoewel Bitcoin een bredere acceptatie en institutionele erkenning geniet, heeft Dogecoin zijn eigen plek veroverd in de cryptowereld, gekenmerkt door een hogere volatiliteit en vragen over de houdbaarheid op lange termijn.

De voor- en nadelen van Dogecoin

Dogecoin vormt een uniek project binnen de wereld van cryptocurrencies. In deze sectie bespreken we de voor- en nadelen van DOGE.

Voordelen

 • De volatiliteit van Dogecoin biedt kansen op aanzienlijke winsten voor wie op het juiste moment investeert en verkoopt.
 • Regelmatige aanprijzingen door Elon Musk leiden bijna altijd tot een aanzienlijke koersstijging.
 • Het ontbreken van een vastgestelde maximale voorraad (hard cap) tokens maakt Dogecoin breed toegankelijk. Bovendien maakt het Scrypt-algoritme het minen van tokens relatief eenvoudig zonder de noodzaak voor kostbare apparatuur.
 • Dogecoin heeft in het verleden meerdere keren bijgedragen aan goede doelen door crowdfundingacties of donaties.

Nadelen

 • Als meme coin heeft Dogecoin buiten het handelen om vrijwel geen praktische toepassingen.
 • Het ontbreken van een limiet op de maximale hoeveelheid tokens betekent dat er geen schaarste is, wat de koopdruk en daarmee de potentie voor significante prijsstijgingen beperkt. Dit gebrek aan schaarste maakt DOGE ook vatbaar voor inflatie.

De toekomst van Dogecoin

Vanwege de volatiliteit en beperkte praktische toepasbaarheid is het moeilijk om een precieze toekomstvoorspelling voor Dogecoin te doen. Tegenwoordig accepteren diverse bedrijven, waaronder Microsoft, Tesla en Twitch, Dogecoin als betaalmiddel. Er circuleren bovendien geruchten dat de token binnenkort ook op het platform X gebruikt kan worden. Recentelijk is de DRC-20 standaard geïntroduceerd op de Dogecoin blockchain, waardoor het mogelijk wordt om nieuwe cryptocurrencies op deze blockchain te minen. Het team achter Dogecoin werkt actief aan het verhogen van de bruikbaarheid van het project.

De toekomst van Dogecoin zal ook beïnvloed worden door de aanstaande halvering van Bitcoin. Meme coins, bekend om hun volatiliteit, reageren vaak sterk op de effecten van een Bitcoin halvering. Als we naar de verwachtingen voor de Dogecoin koers in de komende jaren kijken, lijkt het waarschijnlijk dat deze significant zal stijgen.

Hoe kan je Dogecoin kopen?

Als je overweegt om Dogecoin te kopen, is het essentieel om een geschikte broker te kiezen uit de vele opties op het internet. Met onze uitgebreide ervaring met verschillende brokers raden we eToro aan. eToro is een wereldwijd populaire broker met miljoenen tevreden gebruikers. Het platform staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en hoog niveau van veiligheid. Naast Dogecoin biedt eToro de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan andere cryptocurrencies, aandelen, grondstoffen, forex en ETF’s. De kosten die eToro in rekening brengt voor transacties zijn zeer concurrerend. Bovendien is het platform goed toegankelijk via de mobiele crypto-app, waardoor je altijd en overal je investeringen kunt beheren. Binnen enkele minuten heb je een account aangemaakt, geld gestort en Dogecoin gekocht.

 

Dogecoin Samengevat

Dogecoin (DOGE) behoort tot de meest populaire meme coins ooit. Opgericht in 2013 als een humoristische variant op Bitcoin, is het project uitgegroeid tot een succesvolle en geliefde token. Kenmerkend voor Dogecoin is het gebruik van ‘Doge’, een meme met een Shiba Inu hond, en de toegewijde community. Bovendien hebben positieve opmerkingen en tweets van Elon Musk het project veel bekendheid gegeven.

Doorgaans wordt aangenomen dat een meme coin weinig praktische toepassing heeft, wat vragen oproept over de duurzaamheid van dergelijke projecten. Echter, volgens het team achter Dogecoin en leden van de community bezit Dogecoin wel degelijk bruikbaarheid. Zo is DOGE recentelijk acceptabel geworden als betaalmiddel bij diverse bedrijven, en zijn er voornemens om de Dogecoin blockchain effectiever in te zetten. Het potentieel van dit project voor de komende jaren blijft daarmee open en veelbelovend.

Veelgestelde vragen over Dogecoin

Wat is Dogecoin?

Hoe werkt Dogecoin?

Wat is de huidige DOGE koers?

Waarom bestaan er twijfels over Dogecoin?

Wat kan Dogecoin waard worden?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...