Wat Zijn ICO’s en Token Sales? Alles Wat Je Moet Weten

887278 totale weergaven

De cryptomarkt introduceert veel termen die voor traders soms nieuw zijn. Een van deze termen is ICO, wat staat voor Initial Coin Offering. In dit artikel vind je alles over crypto ICO’s, hun werking en hoe je eraan kunt deelnemen.

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Een Initial Coin Offering (ICO) is te vergelijken met een Initial Public Offering (IPO), maar dan binnen de cryptosector. Waar bij een IPO aandelen voor het eerst aan het publiek worden aangeboden, worden bij een ICO de cryptomunten of tokens van een project voor het eerst beschikbaar gesteld. Bedrijven gebruiken een ICO om geld op te halen voor het lanceren van een nieuwe munt, app of dienst.

Geïnteresseerde investeerders kunnen bij een ICO nieuwe cryptocurrency tokens van het bedrijf kopen. Deze tokens kunnen vaak binnen het ecosysteem van het bedrijf worden gebruikt in ruil voor een dienst of product, of ze functioneren als een aandeel in het bedrijf. Dit biedt beleggers de kans om vroeg in te stappen bij veelbelovende projecten, met het potentieel om winst te maken op hun investering.

Belangrijkste punten ICO’s

  • Initial Coin Offerings (ICO’s) vormen een populaire methode voor het werven van fondsen voor producten en diensten gerelateerd aan cryptocurrencies.
  • ICO’s lijken op Initial Public Offerings (IPO’s), maar de munten die via een ICO worden uitgebracht, hebben vaak een praktische toepassing binnen een software-service of product.
  • Sommige ICO’s hebben investeerders hoge rendementen opgeleverd, maar er zijn ook gevallen bekend van fraude of slecht presterende projecten.
  • Om deel te nemen aan een ICO moet je doorgaans eerst een meer bekende cryptomunt aanschaffen. Daarnaast is basiskennis van cryptocurrency wallets en exchanges essentieel.
  • In Nederland worden ICO’s grotendeels niet of nauwelijks gereguleerd, waardoor het voor investeerders belangrijk is om zorgvuldig onderzoek te doen naar de betreffende bedrijven en cryptomunten alvorens te investeren in een ICO.




Hoe werkt een Initial Coin Offering (ICO)?

Een projectorganisator kan ervoor kiezen om geld op te halen via een ICO. Allereerst moet hij de structuur van de ICO bepalen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

  • Statisch aanbod en statische prijs: Het bedrijf kan een specifieke mijlpaal als doel of limiet stellen, waardoor elke token die tijdens de ICO wordt verkocht, een vaste prijs heeft en het aanbod vaststaat.
  • Statisch aanbod en dynamische prijs: Een ICO kan een vast aantal tokens hebben met een dynamische prijs. Dit betekent dat het bedrag dat tijdens de ICO wordt opgehaald, de prijs per token bepaalt.
  • Dynamisch aanbod en statische prijs: Sommige ICO’s hebben een dynamisch tokenaanbod met een statische prijs, wat betekent dat het totaal opgehaalde bedrag bepaalt hoeveel tokens er worden uitgegeven.

Whitepaper

Naast het bepalen van de structuur van de ICO, brengt het bedrijf ook een zogenaamde whitepaper uit. Investeerders kunnen deze whitepaper vinden op de website van de ICO. De promotors van het project gebruiken de whitepaper om belangrijke informatie over de ICO uit te leggen, zoals:

  • De doelstellingen van het project.
  • De behoeften die het project na voltooiing zal vervullen.
  • Het beoogde opgehaalde bedrag.
  • Het percentage van de cryptomunten dat de oprichters zullen behouden.
  • Geaccepteerde betaalmethoden tijdens de ICO.
  • De duur van de ICO-campagne.

Het bedrijf moedigt beleggers en crypto-enthousiastelingen aan om te investeren in de ICO via de whitepaper. Investeerders kunnen vaak betalen met fiatgeld of andere cryptomunten om de nieuwe tokens aan te schaffen. Bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum worden vaak als betaalmiddelen gebruikt. Deze nieuwe tokens zijn vergelijkbaar met aandelen die tijdens een IPO aan investeerders worden verkocht.

Wat gebeurt er met de ICO-funds?

Als er minder geld wordt opgehaald dan het doel van de ICO, kan het geld aan de investeerders worden teruggegeven, wat betekent dat de ICO niet succesvol was. Als het doel binnen de gestelde tijd wel wordt behaald, zal het geld worden gebruikt voor de ontwikkeling van het project.

Wie kan een ICO opzetten?

Praktisch iedereen in Nederland kan een ICO opzetten, omdat er nog weinig regulering en wetgeving is met betrekking tot crypto in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt echter toezicht op bedrijven die diensten aanbieden om crypto om te wisselen voor fiduciair geld en op bedrijven die crypto-wallets aanbieden. Omdat cryptocurrency niet als wettig betaalmiddel wordt beschouwd, houdt DNB bijvoorbeeld geen toezicht op ICO’s die uitsluitend cryptocurrency als betaalmethode accepteren.

Hierdoor zijn er enkele frauduleuze ICO’s die zich voordoen als legitiem. Het is dus essentieel dat beleggers extra voorzichtig zijn en zorgvuldig onderzoek uitvoeren.

Investeren in ICO’s

Als je overweegt te investeren in een nieuwe ICO die je hebt ontdekt, zorg er dan voor dat je grondig onderzoek doet. De eerste stap is om te verifiëren dat de mensen achter de ICO betrouwbaar en verantwoordelijk zijn. Onderzoek ook de crypto- en blockchain-ervaring van de projectleiders. Als niemand in het project ervaring lijkt te hebben, is dat een waarschuwingssignaal.

Hoewel iedereen in principe een ICO kan opzetten, betekent dit niet dat iedereen dat ook moet doen. Als je overweegt om een Initial Coin Offering te organiseren, stel jezelf dan de vraag of jouw bedrijf er werkelijk baat bij zou hebben.




De geschiedenis van ICO’s

Laten we teruggaan naar 2013 voor een blik op de geschiedenis van ICO’s. In dat jaar schreef software engineer J.R. Willet een whitepaper met de naam “The Second Bitcoin White Paper” voor de token MasterCoin, die later werd omgedoopt tot Omni Layer. Met zijn ICO wist hij maar liefst $600.000 USD op te halen.

In 2014 hadden zeven verschillende projecten gezamenlijk al $30 miljoen weten te vergaren. De absolute koploper dat jaar was Ethereum, met een indrukwekkende opbrengst van $18 miljoen en de introductie van 50 miljoen Ether.

In 2017 beleefden ICO’s een ongekende piek, mede dankzij de opkomst van nieuwe technologische ontwikkelingen. Maar liefst 342 ICO’s wisten gezamenlijk een bedrag van $5,4 miljard binnen te halen. De ICO’s werden in een oogwenk uitverkocht, vooral door de heersende angst om de boot te missen (FOMO) onder investeerders, waarbij de solide fundamenten van projecten steeds minder belangrijk leken te worden.

Sindsdien is het aantal ICO’s aanzienlijk afgenomen, deels als gevolg van de juridische onduidelijkheden waarin ze verkeerden. Hoewel investeerders nog steeds onderzoek kunnen doen en ICO’s kunnen vinden om in te investeren, is het vrijwel onmogelijk om alle nieuwe cryptomunten bij te houden.

Belangrijk om te weten bij ICO’s

ICO’s worden in Nederland nog niet streng gereguleerd. Er zijn wel ontwikkelingen voor regulaties in de EU, de zogenaamde Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), maar deze staan nog in de kinderschoenen. Ook heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het verleden meerdere malen gewaarschuwd voor de risico’s van crypto ICO’s. Het is daarom cruciaal dat je zorgvuldig onderzoek doet voordat je investeert in een ICO.

Zo voorkom je ICO scams

Er is geen garantie dat je fraude kan voorkomen bij het investeren in een ICO. Om te helpen bij het voorkomen van ICO-fraude, kun je de volgende stappen nemen:

  • Controleer of de whitepaper duidelijk omschreven doelstellingen heeft. Succesvolle ICO’s presenteren vaak heldere en begrijpelijke whitepapers met goed gedefinieerde, beknopte doelen.
  • Zoek naar transparantie. Investeerders mogen volledige transparantie verwachten van een bedrijf dat een ICO lanceert.
  • Bekijk de juridische voorwaarden van de ICO. Omdat regelgevende instanties weinig toezicht houden op deze sector, ligt het in de verantwoordelijkheid van de belegger om te onderzoeken of een ICO legitiem is.
  • Verifieer dat het ICO-geld wordt bewaard in een escrow-wallet. Dit type wallet vereist meerdere toegangssleutels, wat waardevolle bescherming biedt tegen oplichting.

De hype van een ICO

ICO’s kunnen een aanzienlijke hype veroorzaken, en er zijn talloze websites waar investeerders nieuwe kansen in de crypto-sector bespreken. Bedrijven creëren op strategische wijze hype rond hun ICO’s door middel van marketinginspanningen.

Een voorbeeld hiervan is de promotie van Centra Tech door bokssuperster Floyd Mayweather Jr. en muziekmagnaat DJ Khaled, waarmee ze eind 2017 maar liefst $30 miljoen wisten op te halen. Helaas werd deze ICO uiteindelijk betrokken bij een rechtszaak wegens fraude, wat leidde tot een schikking tussen de twee beroemdheden en de schuldig pleidende oprichters van Centra Tech.

Daarom is het essentieel dat potentiële investeerders zich grondig informeren over cryptocurrency en alles wat met een ICO te maken heeft voordat ze besluiten eraan deel te nemen. ICO’s blijven grotendeels ongereguleerd, dus investeerders moeten uiterst voorzichtig zijn bij het overwegen van hun investeringen.

De voor- en nadelen van een ICO

Crypto ICO’s hebben verschillende voor- en nadelen. De belangrijkste voor- en nadelen bespreken we hieronder.

Voordelen

  • Grote winstpotentieel: Vroege investeerders verwachten vaak dat de waarde van de tokens zal stijgen na zijn lancering. De grote winstpotentieel is dan ook de belangrijkste drijfveer voor ICO’s.
  • Vroegtijdige toegang tot diensten of producten: Door deel te nemen aan een ICO kun je vroegtijdige toegang krijgen tot de diensten of producten van het platform, zoals staking.

Nadelen

  • Wetgeving: Crypto ICO’s worden op dit moment amper gereguleerd door regelgevende instanties. Hierdoor is de sector kwetsbaar voor oplichting en ICO scams. Beleggers worden aangeraden om erg voorzichtig te zijn bij het uitzoeken van een ICO om in te investeren.

Initial Coin Offering (ICO) vs. Initial Public Offering (IPO)

Bij een IPO (Initial Public Offering) wordt kapitaal opgehaald voor bedrijven, waarbij investeerders in ruil daarvoor aandelen in het bedrijf krijgen. Bij een ICO (Initial Coin Offering) vergaren crypto-bedrijven kapitaal door hun munten of tokens te verkopen. In beide gevallen verwachten investeerders dat de waarde van het bedrijf in de loop der tijd zal stijgen.

Het onderscheid tussen een ICO en een IPO ligt in het feit dat bij een ICO investeerders niet onmiddellijk eigendomsaandeel in het cryptoproject of het bedrijf verkrijgen. ICO-investeerders speculeren op een latere waardestijging van de cryptocurrency boven de aankoopprijs. Bovendien zijn IPO’s onderhevig aan strikte overheidsregulering, terwijl deze regulering voor ICO’s nog in de kinderschoenen staat.

Voorbeelden van ICO’s

Een van de meest bekende voorbeelden van een ICO is wellicht die van Ethereum. In 2014 wist de Ethereum ICO maar liefst $18 miljoen op te halen in slechts 42 dagen, waarbij 50 miljoen Ether tokens werden uitgegeven. Een ander opvallend voorbeeld is de ICO van EOS, die gedurende een jaar maar liefst $4 miljard binnenhaalde.

Deelnemen aan een ICO is doorgaans vrij eenvoudig. Investeerders kunnen simpelweg naar de officiële website van het project navigeren en hebben enkel een compatibele wallet en geaccepteerde cryptocurrency nodig. Vaak is zelfs betalen met fiatgeld mogelijk.

De enige uitdagende taak is het vinden van betrouwbare ICO’s. Voor dit doel hebben crypto-experts en analisten van Bitcoin Magazine een handige lijst samengesteld waar je de nieuwste crypto ICO’s kunt ontdekken. Je kunt deze lijst bereiken via de onderstaande knop.

ICO’s samengevat

Een Initial Coin Offering (ICO) is een manier waarop bedrijven kapitaal kunnen aantrekken door hun tokens of cryptomunten te verkopen. Het lijkt op een Initial Public Offering (IPO), maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Bij een ICO verkrijgen investeerders geen aandeel in het eigendom en zijn de regelgevingen in Nederland minder streng.

Aan de andere kant bieden ICO’s aanzienlijk winstpotentieel en kunnen investeerders vroegtijdige toegang krijgen tot diensten en producten van het platform. Er bestaan verschillende soorten ICO’s en in het verleden zijn er enkele zeer succesvolle geweest, zoals Ethereum.

Niettemin is er vanwege het gebrek aan reguleringen ook een aanzienlijk risico op fraude bij ICO’s, wat betekent dat investeerders uiterst voorzichtig moeten zijn bij het selecteren van ICO’s om in te investeren.

Veelgestelde vragen over ICO’s

Is een ICO legaal in Nederland?

Waar wordt een ICO voor gebruikt?

Wat zijn de beste ICO’s van 2024?

Wat is blockchain en hoe werkt het?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...