Blockchainjurist Clint Cabell: zijn Bitcoins aan te merken als geld?

Bitcoin wordt in de beroemde whitepaper van Satoshi Nakamoto geïntroduceerd als een elektronisch geldsysteem en elektronisch geld wordt gedefinieerd als ‘’een keten van digitale handtekeningen’’, een blockchain.

Bitcoin is geen geld

Om binnen de wettelijke definitie te vallen moet elektronisch geld een vordering op de uitgever vertegenwoordigen (art. 1:1 Wet op het financieel toezicht). Bij Bitcoin is er geen centrale uitgever maar een gedecentraliseerd netwerk. Bitcoins zijn daarom niet aan te merken als elektronisch geld of wettig betaalmiddel. Dat Bitcoin niet gezien moet worden als geld is ook het standpunt van de Minister van Financiën, DNB en de ECB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De eerste transactie in een block is een speciale transactie en schept een nieuwe Bitcoin voor de maker van dat block. Dit dient als een beloning voor de servers (nodes) die het netwerk in stand houden en is daarnaast de manier om nieuwe Bitcoins in circulatie te brengen, sinds er geen centrale autoriteit is om ze uit te geven.

Goud delven

In de whitepaper wordt de analogie gebruikt met het delven van goud. Daar komt ook de term ‘minen’ vandaan. Mijnwerkers wenden hun tijd en productiemiddelen aan om meer goud toe te voegen aan het goud in circulatie. In het geval van Bitcoin zijn het CPU-tijd en elektriciteit die worden gebruikt om meer Bitcoins te verwerven. Opvallend is dat de Hoge raad dezelfde bewoording gebruikte in het Runescape-arrest om te bepalen dat een virtueel object in een computerspel een goed is. In r.o. 3.6.1. wordt gesproken over ‘’waarden, die door inspanning en tijdsinvestering zijn verworven of zijn te verwerven’’. In het geval van Bitcoin is deze bewoording letterlijk van toepassing. En daarnaast is er geen element van spel of inefficiëntie. De middelen worden enkel aangewend om de transacties te verifiëren en meer Bitcoins te genereren voor financieel gewin.

Goed en geen elektronisch geld

Bitcoins zijn een goed en kunnen niet worden gezien als elektronisch geld. Goederen zijn weer te verdelen in zaken en vermogensrechten. Zaken zijn stoffelijke objecten die je vast kunt pakken. Vermogensrechten zijn rechten die iemand stoffelijk voordeel geven of rechten die overdraagbaar zijn. Zo lijkt Bitcoin binnen deze categorieën te vallen maar daar is het laatste woord nog lang niet over gezegd. Door het unieke en veelzijdige karakter van Bitcoin is het recht vaak heel moeilijk toe te passen.

Erfenis en faillissement

Wanneer iemand komt te overlijden bijvoorbeeld, hoe wordt dan het vermogen van een erflater verdeeld als dat vermogen uit Bitcoins bestaat? En wanneer iemand failliet is verklaard en er beslag wordt gelegd op het gehele vermogen. Hoe beheert de curator een vermogen dat uit Bitcoins bestaat? Bitcoins en het recht, het blijft puzzelen.

Lees eerdere bijdragen van Clint:


Disclaimer: wij benadrukken dat aan bovenstaande tekst geen rechten kunnen worden ontleend. Bitcoin Magazine NL verstrekt geen financieel of fiscaal-juridisch advies. De bovenstaande informatie heeft enkel educatieve doeleinden. Handel in cryptomunten is zéér risicovol en geschiedt op eigen risico.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer