Daan Maasson (Infloat): zo werkt aandelenuitgifte via cryptotokens (STO’s) in de VS

Door Daan Maasson, director bij tokenspecialist InfloatAandelen uitgeven in cryptotokens in de Verenigde Staten — hoe verloopt dit en wat zijn de ervaringen van Infloat?

Effecten in de vorm van een crypto token, ook wel security tokens genoemd, beginnen steeds meer aandacht te krijgen in binnen- en buitenland. Meer dan een jaar geleden begonnen we voor een vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten aan ons eerste security token project. Waar er toen vooral gevraagd werd waarom we ‘in vredesnaam samenwerken met de financiële autoriteiten’, wordt er vandaag de dag gevraagd hoe die samenwerking verliep en of we onze inzichten willen delen. Dit doe ik in twee blogposts. Nu werken we aan het tokenizen (lees: digitaliseren) van aandelen in o.a. de VS, Zwitserland en Nederland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat zijn security tokens?

Security tokens hebben geen formele definitie, maar worden over het algemeen beschreven als effecten in de vorm van een crypto token. Effecten zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen, zoals een aandeel, obligatie, optie, of termijncontract. Bij security tokens worden de transfer en registratie gemanaged door een blockchain en komt het waardepapier/bewijs van eigendom in de vorm van een token.

Wij hebben meer ervaring met het omzetten en uitgeven van aandelen als security tokens, en we hier ook veel vraag naar krijgen, is het relevanter om enkel in te gaan op dit type effect.

In deze context zijn security tokens niets anders dan digitale aandelen. Dat er gebruikt wordt gemaakt van blockchaintechnologie en crypto tokens is een bijzaak. Technologie is een facilitator; geen doel op zich. Toch wordt het vaak wel zo verkocht.

Samen met een Nederlands advocatenkantoor hebben wij een artikel geschreven over het uitgeven van security tokens in Nederland (en de EER), inclusief de voordelen en implicaties. Deze wordt binnenkort uitgebracht. Stuur een mail naar [email protected] of laat een comment met je mailadres achter en we sturen je het artikel toe zodra deze klaar is. In deze blogpost ga ik in op de VS en onze ervaringen daar.

Hoe werkt aandelenuitgifte via cryptotokens in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten is de Securities and Exchange Commission (SEC) de toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. Deze Amerikaanse AFM wordt beschouwd als ’s wereld strengste toezichthouder. Zo heeft het meerdere malen aangegeven dat uitgevers van cryptocurrencies, in de vorm van een effect of niet, vrijwel altijd aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als een reguliere beursgang. Dit houdt in dat uitgevers van de crypto’s vallen onder toezicht financiële markten en zich moeten registreren bij de SEC. En dat kan een saaie, dure en tijdrovende klus zijn.

De SEC heeft in 1946 de Howey test in het leven geroepen. Deze test bepaalt of iets geclassificeerd wordt als ‘investment contract’. Als dat het geval is dan wordt dat ‘iets’ gezien als een ‘security’ (effecten, derivaten, schulden, etc.) en is daardoor onderhevig aan bepaalde voorwaarden en eisen omtrent registratie. Er is sprake van een ‘investment contract’ bij:

Alle vier dienen met een ‘ja’ beantwoord te worden. Als deze vier heel breed een vaagjes klinken; dat is omdat het zo bedoeld is. Hoe breder je het opstelt, hoe meer ‘cases’ onder de Howey test vallen, en hoe meer bedrijven zich dienen te registreren.

“a flexible rather than a static principle, one that is capable of adaptation to meet the countless and variable schemes devised by those who seek the use of the money of others on the promise of profits.”

S.E.C. v. W. J. Howey Co., 328 U. S. 293, 328 U. S. 299 (1946)

Veel tokens worden dus gekwalificeerd als een security. Een bedrijf kan ervoor kiezen om zich te volledig registreren bij de SEC of om te voldoen aan bepaalde voorwaarden om aanspraak te maken op een vrijstelling van registratie. Registreren bij de SEC is gezien de tijd, kosten en bijkomende eisen erg oninteressant voor veel partijen. Vrijstellingen zorgen er dus voor dat bedrijven ‘sneller’ geld op kunnen halen.

Wat zijn die vrijstellingen van registratie bij de SEC?

Er zijn drie ‘type’ vrijstellingen van registratie. Dat zijn de Regulation A+, Regulation D, en Regulation CF (CrowdFunding). Alle drie hebben weer hun eigen opties om voor te kiezen. Een vereenvoudigde weergave van de grootste verschillen tussen de drie zijn:

Lees meer over:
SECSTOVS

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...