Deze Amerikaanse investeerder wil $100 miljoen steken in nieuw ether ETF fonds

4725 totale weergaven
Ether ETF: Nieuwe kansen voor Nederlandse investeerders

Uit de aangepaste aanvraag van Bitwise bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat investeringsbedrijf Pantera Capital Management “interesse heeft getoond in de aankoop van in totaal tot $100 miljoen aan aandelen” in de Ether ETF. Dat is dus goed nieuws voor het fonds dat formeel nog goedkeuring moet krijgen van de SEC.

Pantera wil $100 miljoen steken in etherfonds

Formeel staat er in de aanvraag. “Echter, omdat interesse-indicaties geen bindende overeenkomsten of verplichtingen tot aankoop zijn, kunnen deze potentiële kopers besluiten meer, minder of geen aandelen te kopen.” Een Form S-1 is een document dat bij de SEC wordt ingediend voordat in dit geval ether begint te handelen en bevat informatie over de financiën, operaties en risicoanalyse.

De aanvragen zijn het laatste onderdeel van een goedkeuringsproces voordat de spot Ether ETF’s openbaar zijn te verhandelen. Volgens SEC-voorzitter Gary Gensler vindt er “ergens in de loop van deze zomer” goedkeuring plaats. Volgens deze Bloomberg-journalist gaat het om 2 juli als richtdatum.

Op 23 mei keurde de SEC 19b-4 aanvragen goed van acht Ether ETF-bieders, maar de aanvragen vereisen een definitieve goedkeuring via een Form S-1 voordat de ETF’s op Amerikaanse beurzen kunnen beginnen te handelen. De gewijzigde aanvraag komt op dezelfde dag dat de SEC haar onderzoek heeft stopgezet naar de vraag of Ether een effect is.

“De Enforcement Division van de SEC heeft ons laten weten dat het haar onderzoek naar Ethereum 2.0 sluit,” aldus ether ontwikkelaarsbedrijf in een X-bericht van 19 juni. “Dit betekent dat de SEC geen aanklachten zal indienen waarin wordt beweerd dat de verkoop van ETH effectentransacties zijn,” zo legt het bedrijf uit.

Exchange traded fund, wat is het?

Een exchange traded fund (ETF) is een beleggingsfonds met handel op een beurs, vergelijkbaar met een gewoon aandeel. Doorgaans is het een mandje van verschillende effecten, zoals aandelen, obligaties of andere activa, maar in dit geval gaat het om ethereum als dekking van het fonds. Sinds begin dit jaar zijn er diverse bitcoin ETF’s, en dat heeft tientallen miljarden dollars van traditionele finance bedrijven zoals BlackRock en Fidelity aangetrokken.

Pantera is te classificeren als een pure cryptospeler. Dat zij 100 miljoen dollar in een etherfonds willen steken, is niet zo verrassend. Want ze investeren al jaren in liquide assets zoals ether maar ook in start-ups in het ether ecosysteem. Het is wachten op traditionele finance spelers die toehappen op dit nieuwe (zomer) product. Aanbieders zoals Bitwise moeten ether op de wereldmarkt kopen zodat de aandelen in hun etherfonds één op één zijn gedekt. Instroom naar etherfondsen is daarom op te vatten als een positief signaal voor de ether prijs. Maar zover is het nog niet, nog enkele weken geduld.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...