Litecoin

Litecoin (LTC) claimt de status van zilver zijn (in vergelijking met de goudstatus van Bitcoin). Het verschil met Bitcoin zijn voornamelijk de parameters zoals hash-algoritme (scrypt), coin supply (84 miljoen) en de gemiddelde bloktijd (2,5 minuten). Litecoin werd in 2011 gelanceerd door voormalig Google-technicus Charlie Lee. 

Het is belangrijk om te kijken naar de verschillen in hoe Bitcoin en Litecoin tot stand zijn gekomen. De oprichter van Bitcoin is relatief gehuld in een mysterie. Satoshi Nakamoto (het pseudoniem van de stichter van Bitcoin) is legende en een mythe.

De oprichter van Litecoin, aan de andere kant, is publiekelijk bekend en actief in de gemeenschap. Je kunt Charlie Lee vinden op Linkedin of op Twitter, als @SatoshiLite. Na bij Google gewerkt te hebben en Litecoin op te richten, werkte hij ook aan de engineeringkant bij Coinbase, een van de grootste cryptocurrency-beurzen ter wereld.

Litecoin Mining

Een van de meest fundamentele en technische verschillen tussen de twee het mine procedure. Beide maken gebruik van consensus-mechanisme voor Proof of Work.

Bitcoin gebruikt het hash-algoritme SHA-256 voor het minen. Al snel ontdekten miners dat ze hun mine capaciteit exponentieel konden vergroten door samen te voegen en mine pools te vormen.

Scrypt heet oorspronkelijk “s-crypt” maar wordt wel als “script” uitgesproken. Hoewel dit algoritme in feite het SHA 256-algoritme gebruikt, zijn de berekeningen veel meer geserialiseerd dan de SHA-256 in bitcoin.

Scrypt wordt een ‘memory hard problem’ genoemd, omdat de belangrijkste beperkende factor niet de onbewerkte verwerkingskracht, maar het geheugen is. Dit is met name de reden waarom parallellisatie een probleem wordt.