Bitcoin mining bedrijf haalt $105 miljoen op, focus op overbodige steenkool als energiebron

Stronghold Digital Mining heeft maar liefst $105 miljoen opgehaald. Het bedrijf dat zich bezig houdt met het minen van bitcoin met 'overbodige steenkool' kan met de investeringen uitbreiden.

Bitcoin minen met restproduct

Het bedrijf richt zich erg op de ESG-doelstellingen. Dit staat voor 'environmental, social and corporate governance', een term die te maken heeft met duurzame beleggingen. Ze hebben ruim $100 miljoen opgehaald bij onder andere MG Capital en verschillende family offices, zo blijkt uit de berichtgeving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stronghold heeft een grote mining locatie in Pennsylvania. Ze zetten hier 'afvalkool' om in elektriciteit, wat vervolgens weer gebruikt wordt om bitcoin mee te minen. Het vindt allemaal plaats bij de Scrubgrass Generating Plant in de Amerikaanse staat.

Dit 'afvalkool' is een restproduct dat overblijft bij het winnen van steenkool. Veel mijnbedrijven zitten opgescheept met dit goedje. Het is niet alleen duur om te verwerken, maar het heeft ook nog eens aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Naar verluidt is het niet ongebruikelijk dat er schadelijke residuen (toxines) in het grondwater terecht komt.

Financiële prikkel

Afvalkolen kunnen echter ook worden gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Bill Spence, de medeoprichter van Stronghold, is van mening dat ze met het minen van bitcoin dus een positieve bijdrage leveren aan het milieu(verhaal rondom bitcoin).

"We gebruiken 21e-eeuwse techniek om bitcoin te minen om de problemen van 19e- of 20e-eeuwse kolenwinning op te lossen in een van de meest ecologisch verwaarloosde regio's van de Verenigde Staten."

Greg Beard, tevens mededirecteur van het bedrijf, voegt eraan toe ze in de Scrubgrass Generating Plant een bijdrage leveren aan "transformatie van het milieu" terwijl ze bitcoin minen.

Met het geld dat ze hebben opgehaald hopen ze eind 2021 meer dan 28.000 mining rigs te hebben loeien op de faciliteit. Het zou gaan om meer dan 200 megawatt aan vermogen.

Een hardnekkig misverstand dat bitcoin slecht is voor het milieu, krijgt in de vorm van Stronghold Digital Mining een ander verhaal. Ze beweren dat ze met hun activiteiten ongeveer 90% van de uitstoot kunnen verminderen.

Het minen van bitcoin geeft namelijk een economische prikkel om op deze manier het restproduct te verwerken, iets dat er voorheen níet was.

Maar hoewel het dus wel iets op lijkt te lossen, blijft het draaien op steenkool. Zo worden er nog steeds toxines losgelaten bij de verbranding van dit afvalkool. Volgens het Energy Justice Network project komt er 85 ton aan toxinen vrij per 100 ton aan 'afvalkool' dat wordt verbrand.

Eerder hebben we al eens tien redenen op een rijtje gezet waarom de discussie in de mainstream media vaak onjuist of ongenuanceerd is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
energiemining