Bitcoin koers dipte 30%, deze 1,1 miljoen adressen raakten ‘leeg’ tijdens daling

Hoe hebben de weak en strong hands de recente daling ondergaan? Analysebedrijf Glassnode heeft het sentiment onder de nieuwkomers en de oude rotten in kaart gebracht. Wat blijkt? Voornamelijk de coins die tijdens deze bullrun zijn gekocht, werden verplaatst.

Bitcoin tijdens de dip

De term weak hand slaat op bitcoin bezitters die in paniek raken tijdens een harde koersdip. Strong hands zijn de tegenhanger van deze groep: ze kopen op deze momenten juist bij. Buy The F*cking Dip (BTFD), wordt dat ook wel genoemd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook met de daling vanaf de $60.000 naar $42.000 in nog geen week tijd, is er onderscheid te maken tussen deze twee groepen. Terwijl nieuwkomers op de bitcoin markt in paniek zijn geraakt door met verlies te verkopen, maakt dit de ervaren hodlers allemaal niets uit.

Glassnode merkt namelijk op dat er bij de crash voornamelijk ‘nieuwe traders’ waren die hun positie met verlies verkochten. Lange termijn hodlers bleven ijskoud hodlen.

Hoe kun je zoiets stellen? Bitcoin is toch pseudoniem, en Glassnode heeft toch geen toegang tot de klantgegevens van beurzen?

Blockchain analyse

Het analysebedrijf kijkt naar de geldstromen op de blockchain. Deze is wél transparant te bekijken en te onderzoeken. Zo kun je per adres zien wanneer een UTXO is binnengekomen, wanneer deze wordt verstuurd en of dit in winst of verlies was.

Glassnode heeft hier zelfs een hele analysetool omheen gebouwd, genaamd adjusted Spent Output Profit Ratio (aSOPR). Of in het Nederlands: de ratio van de winst op net-uitgeven outputs.

Het is een maatstaf die laat zien of iemand zijn bitcoin verstuurd voor een hogere of lagere prijs, dan waarop men deze ontving.

Daalt het getal onder de 1,0, dan zijn er netto verliezers. Stijgt de aSOPR boven de 1.0? Dan verplaatst men zijn of haar bitcoin voor een hogere prijs. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, daalde de aSOPR voor het eerst sinds lange tijd flink onder de 1.0.

De ‘adjusted’ versie van de SOPR negeert alle outputs die minder dan 1 uur oud zijn.

Bitcoin koers dipte 30%, deze 1,1 miljoen adressen raakten 'leeg' tijdens daling

Wat opmerkelijk is, is dat bij de recente dip voornamelijk kortetermijnhodlers in paniek leken te raken. De groep die hieronder valt zijn alle coins die jonger zijn dan 155 dagen oud. Dit wordt duidelijk geïllustreerd in onderstaande grafiek. Het betreft statistieken over coins die in de bullmarkt van 2021 zijn aangekocht.

Glassnode merkt nog een andere interessante statistiek op:

“In totaal hebben 1,1 miljoen adressen alle munten verstuurd die ze tijdens deze correctie in bezit hadden, wat opnieuw het bewijs levert dat er in paniek verkocht werd.”

Er waren namelijk 38,7 miljoen adressen met een balans die hoger is dan 0 BTC. Momenteel zijn dat er 37,6 miljoen, zoals te lezen is in de nieuwsbrief van Glassnode.

Bitcoin koers dipte 30%, deze 1,1 miljoen adressen raakten 'leeg' tijdens daling

Aan de ene kant zijn er dus short-term hodlers die verkochten én daalde aSOPR onder de 1.0. Het zijn twee indicatoren die vertellen dat de weak hands hun coins afhanden deden. Zijn dit de entiteiten die wederom uit emotie gaan instappen zodra de koers weer opkrabbelt?

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
glassnodeon-chain

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Solana koers verwachting Data en Analyse
  Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

  Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

  crypto kopen en bewaren Nieuws
  XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

  De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

  Lees meer