Uitbetaling 141.600 Bitcoin (BTC) van failliete beurs Mt.Gox vertraagd

De uitbetaling van de 141.600 Bitcoin (BTC) aan de gedupeerde beleggers van de failliete beurs Mt.Gox is uitgesteld. Gedupeerden wachten al sinds 2014 op hun munten. De totale som aan BTC is omgerekend 2,7 miljard dollar (2,2 miljard euro) tegen de actuele koers.

Herstelplan Mt.Gox

Formeel is het concept herstelplan van curatorNobuaki Kobayashi nu naar het gerechtshof in Tokyo gestuurd, zo blijkt uit dit document (PDF). Het hof en een onafhankelijke expert moeten het plan goedkeuren voordat het proces doorgang kan vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De curator zegt het plan naar de ‘belanghebbende partijen’ toe te lichten. Daartoe behoren ook de gedupeerde beleggers.

Naar verluidt heeft de bewindvoerder nu 141.600 Bitcoin en 142.800 Bitcoin Cash in beheer, die zijn gered uit de boedel. Deze zijn afkomstig van een oude wallet die is gelinkt aan de beurs.

De afwikkeling van het faillissement, het veilig stellen van de munten en het uitbetalen ervan, gebeurt vanuit Japan omdat de roemruchte Bitcoin beurs vanuit dit land opereerde.

Hackers stalen maar liefst 850.000 Bitcoin van de exchange in 2014, een van de meest pijnlijke momenten uit de Bitcoin geschiedenis.

Marktreactie?

Kortom, het vrijgeven van de grote hoeveelheid Bitcoin hangt nog boven de markt. Onder meer marktonderzoeker CryptoQuant waarschuwde voor een daling van de prijs zodra beleggers hun ontvangen munten zouden ‘dumpen’.

Sinds 2014 is deze bulk veel meer waard geworden, namelijk 2.500% (!) in de afgelopen zes jaar. Het ligt daarom voor de hand dat gedupeerden ervoor kiezen om hun Bitcoin om te wisselen voor fiat valuta zoals de yen en dollar.

Die marktschok is nu deze even uitgesteld, maar hangt nog boven de markt. Volgens sommigen gaat het proces in het rechtssysteem nog een poos duren.

De actuele prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMt.Gox

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...