Bitcoin wallet plots actief na ruim 15 jaar, 250 BTC in beweging

463 totale weergaven
bitcoin btc satoshi

Een bitcoin (BTC) wallet is plots actief na ruim vijftien jaar. De pseudonieme houder ervan zet ineens $16 miljoen in beweging, het gaat om 250 bitcoins.

Bitcoin wallet na 15 jaar plots actief

Het gaat in totaal om honderden bitcoins, die in 2009 in de beginjaren van bitcoin is verkregen via het minen van BTC. Destijds kon dat nog met een simpele laptop. Het komt niet vaak voor dat een wallet uit de Satoshi Nakamoto-periode weer actief is.

Dat is de tijd waarin de pseudonieme oprichter van bitcoin, Satoshi Nakamoto, actief was op online forums van eind 2009 tot 2011.

Meer dan 250 BTC uit die periode, ter waarde van bijna $16 miljoen tegen de huidige prijzen, zijn binnen een uur verplaatst. Dat blijkt uit een melding van de Nederlandse on-chain tracker Whale Alerts op X. Elke transactie betrof een batch van 50 BTC die naar nieuwe wallets zijn verplaatst.

Het is onduidelijk of al deze wallets toebehoren aan dezelfde persoon of entiteit. Tot op heden is er geen beweging van de nieuwe wallets naar cryptobeurzen waargenomen.

Uit onchaindata blijkt dat voor het minen van deze bitcoin een blokbeloning zijn ontvangen in 2009. En dat slechts enkele maanden na de start van het netwerk. Sindsdien waren deze wallets inactief, behalve de beweging van vrijdag.

Verschillende bitcoins uit de ‘Satoshi-periode’ zijn de afgelopen jaren actief geweest. In juli 2023 is een wallet die 11 jaar inactief was, met $30 miljoen aan assets overgedragen naar andere wallets, terwijl in augustus een andere wallet 1.005 BTC naar een nieuw adres verplaatste.

In december vorig jaar zijn meer dan 1.000 BTC naar cryptobeurzen gestuurd, waar ze waarschijnlijk zijn verkocht. Dit markeerde een van de grootste hoeveelheden uit de Satoshi-periode die naar beurzen zijn verplaatst.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwallet

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...