2 nieuwe cryptobedrijven in register DNB

Twee Nederlandse bedrijven zijn opgenomen in het cryptoregister van de Nederlandsche Bank. De centrale bank houdt toezicht op de cryptosector.

Het betreft registraties van Blockrise Capital uit Rotterdam en Holland Crypto uit Haarlem. Blockrise Capital presenteert zich als een custodian van crypto-assets. Holland Crypto is op hetzelfde bedrijfsadres gevestigd als BOTS, een tradingbot service van crypto's.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedrijven die crypto's willen aanbieden of laten opslaan moeten daarvoor zich laten registreren. Het is overigens géén vergunning, maar een registratie.

De overheid heeft bepaald dat de DNB de toezichthouder is op de sector. Door middel van dit toezicht voldoet Nederland aan Europese wet - en regelgeving op het gebied van tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.

Er zijn nu 29 bedrijven opgenomen in het Nederlandse cryptoregister, zowel binnenlandse als buitenlandse partijen.

Chagrijn in de sector

De registratieprocedure is sinds 2020 behoorlijk stroef verlopen. Ook is er vanuit de sector veel kritiek en chagrijn over de hoogste van toezichtskosten en de houding van de centrale bank richting de sector. De vorige minister van Financiën had beloofd dat de toezichtskosten per aanbieder rond 34.000 euro per jaar zouden liggen.

Echter, de afrekening over het eerste jaar 2020 mondde uit in 150.000 euro per aanbieder aan toezichtskosten. Die aangename verrassing heeft veel kwaad bloed gezet onder de aanbieders richting de wetgever.

Expert Simon Lelieveldt wijdt vandaag een uitgebreid draadje aan de misstappen van de DNB en het ministerie van Financiën in dit dossier.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...