2019: Een interessant jaar aanstaande voor bitcoin en crypto

Veel beleggers zien toenemende regulering als belangrijkste drijvende kracht achter de crypto berenmarkt van 2018 en geven de zwaar afgekoelde ICO-markt de schuld. Uiteraard mogen de bubbelproporties van eind 2017 daarbij worden opgeteld.

Met een totale marktwaarde van nog steeds meer dan 125 miljard dollar biedt de markt evengoed perspectief voor komend jaar. Bitcoin en crypto zijn zeker niet op sterven na dood, hoewel de krantenkoppen vaak anders doen vermoeden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SEC en ICO’s

In oktober 2018 haalden ICO’s (initial coin offerings) nog slechts 770 miljoen dollar op, ongeveer de helft van wat ze in december 2017 ophaalden. Die vertraging kwam hoogstwaarschijnlijk ook door Jay Clayton, de voorzitter van de SEC (Securities & Exchange Commission), die bleef volhouden dat de meeste ICO’s effecten betreffen, wat erop zou duiden dat iedere niet bij de SEC geregistreerde ICO juridische problemen zou mogen verwachten.

In november kondigde de SEC aan dat het EtherDelta, een gedecentraliseerde cryptobeurs, aan had geklaagd omdat het een niet geregistreerd handelsplatform betrof. De actie zette andere gedecentraliseerde platforms, zoals 0x, ertoe aan om met verklaringen te komen waarbij zij aangaven volledig mee te willen werken met wat voor wetgevende instantie dan ook.

Een week later kondigde de SEC aan twee crypto projecten, AirFox en Paragon, aan te hebben geklaagd voor het verkopen van niet-geregistreerde effecten.

Token Taxonomy Act

Ari Nazir, managing partner bij cryptofonds Neural Capital: “They’re taking care of the minnows first. AirFox was a clear and easy case because the team behind it was cutting legal corners when selling its tokens to investors. As a result of its settlement with the SEC, AirFox will create audited financial statements and file quarterly reports publicly”

Vijf dagen voor Kerstmis verscheen er echter een bullish signaal, eigenlijk direct terug te zien in de koersen. Amerikaans congreslid Warren Davidson en Florida representative Darren Soto kondigden een zogeheten “bipartisan bill” aan, de Token Taxonomy Act. Dat wetsvoorstel zou kunnen voorkomen dat ICO’s per definitie als effecten worden beschouwd.

Het wetsvoorstel verduidelijkt dat de effectenwetgeving niet van toepassing is op bedrijven die blockchain gebruiken zodra het eindresultaat een functioneel netwerk betreft. Het maakt duidelijk dat het uiteindelijke product (of sinaasappelen afgaande op de zo befaamde Howey Test) geen effect mag heten.

Verwachtingen voor komend jaar

Voor2019 mogen we zeker meer verwachten gekeken naar regulering. Wat daar de uiteindelijke uitkomst in zal zijn valt te raden. Aan de institutionele kant zijn goedkeuringen van crypto ETF’s uiteraard de moeite waard om naar te kijken. VanEck, de grootste ETF aanbieder ter wereld dat al 63 jaar bestaat, heeft een aanvraag voor een Bitcoin ETF staan. Definitieve deadline voor de SEC om daarover te beslissen staat eind februari op de planning.

Ook Bakkt, het nieuwe cryptohandelsplatform dat wordt gelanceerd door NYSE-moedermaatschappij Intercontinentale Exchange (ICE), wacht op goedkeuring van de Amerikaanse CFTC voor fysieke bitcoin futures. Bakkt verwachtte eerder het product op 24 januari 2019 te lanceren maar liet vandaag weten die datum uit te stellen naar “begin 2019”.

Mocht de Token Taxonomy Act vooruitgang boeken zou de volgende stap de Senaatscommissie met betreffende jurisdictie zijn. Leden van dat comité zouden dan wijzigingen kunnen aanbrengen en het doorverwijzen naar een sub comité voor verder onderzoek of naar het Senaat voor verder debat.

Het is moeilijk te zeggen of en wanneer het wetsvoorstel naar de commissie zal gaan. De meeste wetsvoorstellen worden afgeschoten nog voordat die stap bereikt wordt. En op die wetsvoorstellen die er wel doorheen komen is niet te zeggen wanneer ze door de commissie worden af- of goedgekeurd in vervolg.

Hoe dan ook zal 2019, en zeker begin 2019, niet het jaar zijn waarin er niets op de plank staat. Zoals wetgevende instanties wereldwijd met bitcoin en cryptovaluta’s in de weer zijn is er een volledig leger aan ontwikkelaars bezig met het verder ontwikkelen van het internet 3.0.

Bron: Forbes

Foto: Flickr

Lees meer over:
2019Bitcoin nieuwscryptoSEC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer