3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. 'Tussen 75.000 en 100.000 bitcoin van beurzen gehaald'

Centrale beurzen, daar waar de prijs van bitcoin door middel van vraag en aanbod wordt bepaald, beschikken over minder aanbod. In de maand augustus is er tussen de 75.000 en 100.000 BTC per maand bij beurzen opgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Glassnode vergelijkt het met de maanden oktober en november 2020, toen er sprake was van een forse accumulatie door entiteiten en de arbitrage mogelijkheid van aandelen uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) toen deze nog een premium hadden.

conclusie: bullish

Deze lucratieve arbitragehandel werkte als volgt: geaccrediteerde beleggers zoals hedgefondsen lenen Bitcoin om GBTC-aandelen te kopen. Deze aandelen hebben een lock-up van zes maanden.

Zodra de lock-up afloopt, verkopen ze de aandelen aan particuliere beleggers, meestal tegen een hogere prijs. De opbrengst wordt gebruikt om de geldschieter terug te betalen en het verschil houdt men zelf. Door de verdwenen premium is dat voordeel voorbij, en door de opkomst van steeds meer exchange traded funds (ETF's) ook de populariteit van GBTC.

Dilution-proof vermoedt dat met name grotere accounts (whales, entiteiten met 1.000 BTC of meer) actiever zijn op marktbepalende momenten.

conclusie: neutraal

Overigens is niet op élke beurs een uitstroom van bitcoin gaande, want bij FTX en Gemini is er sprake van een netto instroom van BTC. Een beweging om in de gaten te houden, want het kan betekenen dat beleggers tussentijds winst nemen.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

In de onderstaande grafiek zien we dat whales op Gemini soms proberen om de markt te timen, maar dat het niet altijd lukt. Ze sturen soms enkele duizenden BTC naar de beurs, terwijl de prijs een tegengestelde richting in gaat.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

2. Ruim 3 miljoen bitcoin weer in het groen na prijsherstel

In een tweede tweet geeft Glassnode inzicht in de de winstgevendheid van bitcoin bezitters. Het voorlopige dieptepunt dit jaar is $29.700. Sinds het herstel boven $45.000, staat 16,4% van de totale bitcoin voorraad weer in het groen. Virtuele winst weliswaar, want je maakt pas 'winst' als je het werkelijk inwisselt tegen een hogere prijs dan je aankoopprijs.

Dit deel van de voorraad van 16,4% staat voor ~3,08 miljoen bitcoin. Technisch gezien zijn deze UTXO's voor het laatst verplaatst op de blockchain tegen een prijspeil van $45.400. Raakt de prijs hier weer onder, dan staat men virtueel weer op rood.

Update: met de huidige prijs boven $46.000 ligt dit aantal weer wat hoger, omdat er ook bitcoin tussen $45.000 en $46.000 is aangekocht in het verleden.

conclusie: neutraal

3. Inkomsten bitcoin miners

Bitcoin miners hebben een prima tweede kwartaal achter de rug, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de ETC Group. Miners hebben gedurende het afgelopen kwartaal bijna 3 miljard dollar aan inkomsten ontvangen. Dat is een hogere omzet dan het bedrijf Shopify in 2020.

conclusie: neutraal

Uit data van The Block Crypto blijkt dat de inkomsten (block subsidy + transactie fees) uit de maanden april, mei en juni nog hoger liggen.

4. Premium op Coinbase

Tenslotte nog een paar korte termijn inzichten van analisten, die melding maken van een hogere marktprijs (premium) op de Coinbase exchange.

conclusie: bullish

Dat is te verklaren omdat de Binance, de marktleider in de markt, onderhoud heeft gepland.

conclusie: neutraal

De komende weken moet duidelijk worden of bitcoin erin slaagt om de barrière bij $50.000 te breken. Voorlopig geldt $37.000 als een harde bodem voor de prijs volgens de meeste (technisch) analisten in de markt. Dat level is in het verleden een belangrijk accumulatieniveau gebleken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...