Drie redenen waarom Bitcoin op zijn top kan zitten

5611 totale weergaven
Bitcoin's grote gap: kans of zorg?

Capriole Investments oprichter Charles Edwards zegt dat meerdere on-chain indicatoren “signalen van zwakte” geven voor de bitcoin koers. Over de afgelopen 24 uur daalde de bitcoin koers met 2,25% en momenteel handelt de digitale munt 16% onder de all-time high van 73.835 dollar.

Bitcoin in de problemen?

Over de afgelopen 30 dagen gemeten is bitcoin met 8,75% gedaald en 5,5% over de laatste drie maanden. Bitcoin heeft het moeilijk, dat is duidelijk. Veel mensen vragen zich af of bitcoin zijn top al gezien heeft voor deze cyclus.

De bovenstaande grafiek laat zien in hoeverre lange-termijn holders op dit moment hun bitcoin verkopen. De indicator geeft een score van 1,9 en meestal is er sprake van een probleem (of cyclus-top) als er een score van 2,0 op de borden staat.

Wat dat betreft kan het zijn dat we de voorlopige top gezien hebben van bitcoin. Al hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat we later dit jaar of in 2025 niet alsnog aan een explosieve stijging kunnen beginnen.

Het idee dat bitcoin heel netjes iedere vier jaar op ongeveer hetzelfde moment een indrukwekkende nieuwe all-time high maakt is natuurlijk ook een beetje vreemd. Daar kun je niet zomaar van uitgaan.

Oude bitcoin worden uitgegeven

Een volgende indicator die wijst op een mogelijke cyclus-top voor bitcoin is de dormancy flow. Deze indicator geeft de gemiddelde leeftijd van bitcoin die worden uitgegeven. In 2024 ligt die score een stuk hoger.

“Een piek van deze indicator betekent vaak dat we drie maanden later de piek van de cyclus zien”, aldus Edwards.

“We zijn nu drie maanden verder en de koers is alleen maar gedaald, terwijl de Dormancy Z-Score piek blijft met een structuur die heel erg vergelijkbaar is met de toppen van 2017 en 2021”, zo gaat de analist verder.

Op zijn huidige niveau zegt de indicator eigenlijk dat bitcoin overgewaardeerd is. Gaan we dan echt dalen de komende maanden? Dat hangt natuurlijk van de verdere ontwikkeling van de markt af.

Daarbij spelen ook de macro-economische omstandigheden natuurlijk nog een rol. Neemt de inflatie straks snel af? Dan kan de Federal Reserve mogelijk in september al beginnen met het verlagen van de rente.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....