30% bitcoin beleggers onder water

Met 30 procent staat een historisch significant deel van de bitcoin hodlers met een koers van 42.000 dollar in het rood. De voorgaande twee keren dat dit voorkwam sinds maart 2020 zagen we een bullish opleving. Kunnen we ditmaal hetzelfde verwachten?

De daling van tot wel 40 procent van 69.000 dollar naar de huidige niveaus is voor de doorgewinterde bitcoiner niet ongewoon. Volgens Glassnode zijn we zelfs op een punt aangekomen waarbij we, mits de support op dit niveau genoeg is, weer omhoog kunnen kijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

30 procent bitcoin voorraad onder water

Historisch gezien is er een grote kans dat de koers opleeft nadat 30 procent van de supply onder water is komen te staan. Het zijn volgens Glassnode de bulls die op dit moment een historisch significant niveau van het percentage van de supply die op winst staat verdedigen.

In twee eerdere gevallen sinds maart 2020, namelijk tijdens de COVID-crash van maart 2020 en in de zomer van 2021, schoot bitcoin vanaf eenzelfde percentage flink omhoog. Het kan daarom zomaar zijn dat we de komende periode gaan knallen.

Glassnode erkent echter dat eenzelfde resultaat ditmaal verre van zeker is. “De reactie op dit niveau gaat ons inzicht geven voor het koersverloop op de middellange termijn,” aldus Glassnode in hun rapport over de on-chain gezondheid van bitcoin.

Hodlers domineren de markt

Short-term hodlers (STHs), een definitie van Glassnode waar adressen onder vallen die hun bitcoin minder dan 155 dagen bezitten, hebben op het moment van schrijven nog maar ongeveer 3 miljoen bitcoin in handen. Relatief gezien een historisch dieptepunt, wat erop wijst de hodlers momenteel de markt domineren en verreweg de meeste bitcoin in handen hebben.

Deze ontwikkeling is gaande sinds de koerscrash van mei 2021. Destijds kondigde Tesla aan geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel en donderde de koers naar beneden.

Op dat moment hadden de STHs nog meer dan 5 miljoen bitcoin in handen, ondertussen worden die dus langzaam maar zeker verkocht aan lange termijn hodlers en lijkt de zogenaamde ‘accumulatiefase’ die we normaal gesproken in bear markets zien in volle gang. Hetgeen een goede basis bouwt voor een volgende koersexplosie van bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.