$370 miljard aan bitcoin staat al 6 maanden of meer stil

De wereld van bitcoin zit vol met interessante datapunten. Deze keer is het de beurt aan 'oude bitcoin' die al lang stil staat.

Volgens de analisten van Glassnode staat 14,99 miljoen BTC al minstens 6 maanden stil. Zij bestempelen deze categorie vervolgens als 'oude bitcoin'. Op deze manier kun je een onderscheid maken tussen bitcoin dat recentelijk is verstuurd, of al jaren stil staat.

De waarde van die bitcoin is momenteel ongeveer $345 miljoen. De recente prijsontwikkelingen hebben niet veel mensen bewogen om ook daadwerkelijk hun positie te liquideren. Dit gaat echter wel alleen om on-chain data. In deze categorie vallen verloren bitcoin, maar ook bijvoorbeeld geld dat jaren stil ligt bij een beurs, fonds of broker.

Niet iedereen blijft hodlen. Een eeuwenoud Bitcoin-adres dat al meer dan tien jaar niet is gebruikt, is op woensdag tot leven gekomen. De gelukkige bitcoiner maakte een enorme winst. Sinds 1 oktober 2012 heeft adres 1MMXRA 412,12 BTC in bezit die in vier transacties zijn verzameld en destijds slechts $8 waard waren. Er is in de tussentijd geen enkele transactie uitgevoerd van of naar deze wallet. Totdat op 8 februari bijna alle munten tegen $23.000 per stuk uit de portemonnee zijn gehaald. De verplaatste munten zijn vandaag de dag $9,6 miljoen waard, wat neerkomt op een winst van 120.000.000%.

Handelsvolume in Amerika

De Amerikaanse cryptomarkt is te verdelen in vier grote spelers, en een aantal kleinere. Coinbase is nog altijd koploper, terwijl partijen als Kraken op gepast afstand volgen.

Coinbase faciliteert veel institutionele handel in de VS. Dat is een van de redenen dat zij ondanks de recente ontwikkelingen meer marktaandeel pakken in Amerika. Grote klanten betalen vaak minder handelskosten. Dat wordt deels gecompenseerd door de niet-fee gerelateerde activiteiten. Die zijn naar 26% van de netto-omzet in 2022, vergeleken met slechts 7% in 2021.

Het grootste gedeelte van de bitcoin handel vindt plaats op cryptobeuzen. Toch is er maar een fractie dat ook daadwerkelijk in handen van de handelshuizen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!