‘4 Nederlanders verliezen 20.000 euro aan cryptovaluta door hacks’

Diverse Nederlanders hebben in totaal 20.000 euro aan cryptocurrency’s verloren. Dat meldt de Nederlandse politie in een persbericht.

Bitcoin weg door phishing truc

De hackers zijn volgens de politie als volgt te werk gegaan: via een neppe e-mail met daarin een phishing link kreeg men de gebruikersnamen en wachtwoorden in handen.De dieven kregen vervolgens toegang tot de accounts van de vier slachtoffers en sluisden de cryptocurrency’s weg naar andere wallets.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het betreft accounts bij de Nederlandse brokers Litebit en Bitvavo, twee bedrijven die zijn geregistreerd bij de Nederlandsche Bank als aanbieder van cryptodiensten.

De hackers gingen geraffineerd te werken. Via de phishing e-mail kregen de slachtoffers het dringende verzoek om hun accountgegevens te controleren. Anders zouden hun accounts bevroren worden.

Alle vier de slachtoffers klikten op de verificatielink, die van de brokers maar van de criminelen bleken te zijn. De gedupeerde beleggers hebben aangifte gedaan bij de politie.

Bitcoin bij een beurs of broker

Helaas komen phishing praktijken regelmatig voor in de bitcoin wereld. Eerder dit jaar was er een grote dataroof bij de Nederlandse broker Litebit. Ook hardware wallet fabrikant Ledger was slachtoffer van een hack waarbij enkele honderdduizenden klantengegevens op straat lagen. Meer dan 1 miljoen e-mail adressen en ruim 250.000 adressen zijn er in deze hack buitgemaakt.

Gedupeerde beleggers starten nu een rechtszaak tegen het Franse bedrijf.

Phishing van crypovaluta gaat weer een stap verder omdat dieven het gemunt hebben op je bitcoin bezit. Klik daarom nóóit op e-mails, sms’jes of download nooit malafide extensies voor je browser.

Kijk altijd op de officiele website van je beurs, broker of hardware wallet fabrikant: is er wel sprake van een update of van een verificatiecontrole? Zo niet, verwijder de e-mail of sms of browserextensie of andere software.

Gebruik te allen tijde zogenaamde 2-factor-authentification (bij elke broker kun je 2FA instellen). Want in dat geval heeft een hacker aan alleen je inloggegevens nog niets. Hij moet namelijk bij het inloggen ook een 2FA code intikken om toegang te krijgen tot je account.

Cold storage

Bitcoin wordt momenteel steeds meer waard en dat maakt het voor criminelen interessanter om zich te richten op bezitters van cryptocurrency’s. Het bewaren van je cryptovaluta van een derde partij zoals een broker heeft een aantal voordelen.

Heb jij
je bitcoin bij een beurs staan? Dan loop je het risico dat iemand anders
wat fout doet en je zo je geld verliest. Het gaat regelmatig mis bij
beurzen. Dat is een reëel risico dus houdt daar rekening mee.

Criminelen zijn helaas erg creatief in
het achterhalen van inloggegevens. Ze sturen bijvoorbeeld een e-mail
of een sms. In het bericht kan bijvoorbeeld staan dat je rekening op
het digitale cryptoplatform een update nodig heeft. Criminelen
lokken je – met een link waar je op klikt – naar een valse website.

Maar zodra je je comfortabel voelt om zélf sleutels te beheren, dan is een hardware wallet een optie. De sleutels van bitcoin worden dan offline opgeslagen.

Bij vragen over cold storage opslaan, kun je onze Telegram groep bezoeken en vragen stellen erover.

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz
van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te
begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het
verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie
te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online
Bitcoin Cursus
waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws?
Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep.
Join ook het nieuwskanaal
om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
hackNederland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...