4 redenen waarom bitcoin (BTC) nog volatieler is dan Apple

454 totale weergaven

De CEO van Binance Changpeng Zhao vindt dat de koersschommelingen van Bitcoin wel meevallen. Maar klopt dat wel? Sterker nog: volatiliteit is de sterkste troef die BTC in handen heeft, zo blijkt uit marktdata.

Binance is verreweg de meest populaire exchange ter wereld. Niet alleen met bitcoin, maar ze bieden een veelvoud aan kleinere cryptocurrency's aan. Toch is het handelspaar BTC-USDT een van de meest liquide handelsparen in de markt en zijn ze een bepalend platform in de huidige bitcoin markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tijdens een interview met Bloomberg suggereert Changpeng 'CZ' Zhao dat bitcoin 'waarschijnlijk minder volatiel' is dan de aandelen Apple of Tesla. De theorie van de topman: bitcoin is niet volatiel, want vrijwel elke asset is volatiel.

Maar klopt dit wel?

1. Bitcoin en Tesla zijn anders dan Amazon en Apple

Het is een beetje appels met peren vergelijken misschien, maar bitcoin is bijna niet te vergelijken met individuele aandelen.

Uit de onderstaande grafiek kunnen we concluderen dat bitcoin en het aandeel Tesla andere schommelingen laten zien dan de aandelen Apple en Amazon.

Dat is ook te verklaren: die laatste twee bedrijven vertegenwoordigen nog meer waarde dan de eerste twee. Het is voor beleggers dus veel lastiger om de prijs van een grotere asset te laten bewegen.

Een andere relativering: de meeste aandelen hadden in november 2020 last van veel volatiliteit, terwijl de bitcoin koers toen relatief kalm was.

4 redenen waarom bitcoin (BTC) nog volatieler is dan Apple

60-daagse historische volatiliteit, BTC vs. aandelen. Bron: Cointelegraph

2. Tesla is een uitzondering en niet de norm

De totale marktwaarde van Tesla is ruim 600 miljard dollar, terwijl de bruto omzet over kwartaal één van 2021 'slechts' 500 miljoen dollar was.

Terwijl andere 'household' namen zoals Microsoft (MSFT), Google (GOOG), Facebook (FB) en industriële namen zoals Saudi Aramco (ARAMCO.AB), Alibaba (BABA) en TSM Semiconductor (TSM) vele malen winstgevender zijn.

4 redenen waarom bitcoin (BTC) nog volatieler is dan Apple


De 12 meest volatiele aandelen met een marktwaarde van boven de $200 miljard. Bron: Investing.com

De bovenstaande lijst laat de top 12 meest en top 12 minst volatiele aandelen zien. Tesla voert de lijst aan met een gemiddelde volatiliteit van 4%. Maar het rendement is ruim 330% over de afgelopen 12 maanden.

Van bitcoin en de veel kleinere cryptomunten is bekend dat ze zéér volatiel zijn. De voornaamste reden is dat de marktwaardes zeer laag zijn. Er is dus weinig kapitaal nodig om een munt te laten bewegen.

Omdat bitcoin steeds meer kapitaal aantrekt, heb je ook steeds meer kapitaal nodig om het hoger of lager te laten bewegen.

3. S&P 500 is stabiel en niet volatiel

Kijkende naar de onderstaande grafieken is het wel duidelijk: de aandelenindex S&P 500, die de 500 belangrijkste Amerikaanse bedrijven in een index clustert, is een stabiel opgaande lijn.

Dissonanten zijn de maanden september en oktober 2020, toen er correcties plaatsvonden.

4 redenen waarom bitcoin (BTC) nog volatieler is dan Apple

4. Bitcoin rendeert, volatiliteit zegt niet alles

Volatiel of niet, dat is niet het enige kenmerk van een asset. Want tegenover volatiliteit staat winst en verlies. Of een asset volatieler is dan een andere asset is minder belangrijk zodra die volatielere asset voor meer rendement zorgt, toch?

Het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy heeft de zogenaamde Sharpe Ratio samengesteld. Het idee is simpel.

Het rendement van bitcoin wordt vergeleken met het rendement van onder andere Apple, Microsoft, goud en S&P500. Het is een manier om het rendement van een asset te meten, gecorrigeerd met het risico dat ontstaat door volatiliteit.

Met andere woorden: bitcoin is meer risicovol omdat de koers meer schommelt. Maar bij bitcoin trekt een stijgende koers juist meer kopers aan, waardoor het rendement positief is ondanks het volatiliteitsrisico.

4 redenen waarom bitcoin (BTC) nog volatieler is dan Apple


Conclusie: vergelijken we bitcoin met de bovenstaande assets, dan is bitcoin de winnaar als het aankomt op rendement. De komende jaren moet duidelijk worden of bitcoin dit gaat volhouden.

Binance baas is een hodler

Tenslotte, ironisch genoeg is 'CZ' zelf geen handelaar maar een hodler. Tenminste, dat laat hij op zijn Twitter account weten. Hij mag dan wel een unicorn uit de grond gestampt hebben, 'CZ' heeft het ook wel eens mis.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
marktvolatiliteit

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...