46% van alle bitcoin staat al drie jaar stil

Nieuwe informatie van Glassnode laat zien dat bitcoin nog altijd lang wordt vastgehouden door eigenaars, en dan met name door de wat meer ervaren bitcoiners. Omdat de blockchain transparant is, en je de complete betaalhistorie van iedereen kunt inzien, kun je deze ook analyseren.

Ervaren bitcoiners blijven sparen

Bedrijven zoals Glassnode doen dat, waarbij ze onder andere kijken naar de “leeftijd” van coins. Als jij twee jaar geleden een bitcointransactie ontving, dan heb jij al twee jaar lang een unspent transaction output (UTXO). En dit kun je dan berekenen door alle leeftijden van alle coins op een hoop te gooien.

Hier komt dan de supply last active (SLA) metriek uit. Die kun je dan weer opdelen in coins van 1+ jaar oud, 2+ jaar oud, 3+ jaar oud en ga zo maar door.

Onderstaande grafiek laat dit zien in respectievelijk rood, oranje en groen. De blauwe lijn is het percentage van de supply die al meer dan vijf jaar stil staat.

Wat opvalt is dat met name coins van 3+ jaar oud ineens in percentage toenemen. Alle bitcoiners die in mei 2021 begonnen te stacken en nog steeds hodlen, springen erbovenuit. Het percentage een en twee jaar oude coins neemt af: ze worden nu 3+ jaar oude coins.

Wat verder opvalt, is dat je een bepaalde marktcycli kunt zien in al de lijnen. Telkens als de bitcoinkoers op een piek staat, is er een dal van het aantal 1+ year coins, als iedereen in het jaar voor de piek z’n jonge coins alweer van handen doet, bijvoorbeeld om winst te pakken.

De echte hodlers geven er weinig om. De blauwe lijn wordt nauwelijks geïnvloed door prijsschommelingen, en ook de groene lijn daalt al geruime tijd niet meer.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsutxo