500 miljoen dollar aan Bitcoin (BTC) ‘weg’ bij Coinbase

1021 totale weergaven

Een opmerkelijke transactie vandaag op de markt. Bij Coinbase, de grootste beurs van Amerika, is vandaag 12.000 BTC in één transactie opgenomen. Wat is het verhaal achter deze transactie?

12.000 Bitcoin

12.000 BTC is goed voor ruim 500 miljoen dollar tegen de actuele marktprijs. Op de onderstaande grafiek van CryptoQuant is zichtbaar dat het aantal BTC op beurzen al 12 maanden dalende is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het opnemen van grote hoeveelheden munten kan diverse redenen hebben. Het kunnen beurzen zélf zijn die munten verplaatsen van hun hot wallet naar cold wallet.

Maar kunnen ook ‘whales’ zijn die eveneens hun munt in cold storage stallen. Dat is dan een bullish signaal, want beurzen worden gebruikt om BTC om te wisselen in fiat geld of Tether USDT.

Zodra er steeds meer Bitcoin van de exchanges ‘verdwijnt’ is er sprake van een liquiditeitsschok op de markt: het aantal écht verhandelbare munten ligt volgens on-chain onderzoek op ~20%, dus de rest is niet liquide.

Zodra de vraag in de markt sterk toeneemt, moet de prijs wel stijgen omdat het aanbod sterk is verminderd.

Een steeds groter deel van de markt, de zogenaamde HODL Waves, houden hun munten vast voor de lange termijn. Dat is een nieuwe fase van volwassenwording van deze ontluikende asset.

500 miljoen dollar aan Bitcoin (BTC) 'weg' bij Coinbase

De afgelopen twee dagen is er namelijk ook ruim 30.000 Bitcoin bij exchanges opgenomen. Daardoor komen de reserves nu op ~2,3 miljoen BTC uit. Terwijl er in totaal nu 18,6 miljoen BTC gedolven is.

500 miljoen dollar aan Bitcoin (BTC) 'weg' bij Coinbase

Bitcoin opnames op beurzen, 23 maart 2021 (bron: Trustnodes)

Mysterieus Bitcoin adres

Bitcoin adressen zijn pseudoniem dus het is gissen welke entiteit er achter de transactie van 12.000 BTC zit.

Het is in dit geval om een wallet die in maart 2018 voor het eerst is aangemaakt met als eerste storting 2.000 Bitcoin. De markt zat destijds aan het begin van een bearmarkt.

De afgelopen jaren is de wallet regelmatig bijgeplust, om de totale som van 12.000 BTC vandaag van de beurs te halen.

Uit onderzoek van Trustnodes blijkt dat de eerste 2.000 Bitcoin op de wallet afkomstig waren van een exchange wallet met dit adres.

Volgens die site is dit adres vermoedelijk de hot wallet van Coinbase. Dus destijds in 2018 is er 2.000 bitcoin van de hot wallet van Coinbase naar een cold wallet verplaatst (het ontvangstadres van waaruit nu de 12.000 BTC is verzonden).

Toch weten we niet of Coinbase achter de transactie zit, ook omdat Coinbase nogal een ingenieus cold storage wallet systeem heeft. Ook omdat Coinbase Prime Brokerage in toenemende mate institutionele beleggers bedient met munten.

“Koop de dip”

Het is sowieso een dag dat grotere entiteiten actief zijn, ziet ook on-chain analist Willy Woo.

Hij ziet ook dat grote hoeveelheden BTC van beurzen gehaald worden. In het tweede plaatje is te zien hoe de munten die verkocht worden in de handen komen van entiteiten die al lang geen bitcoin verkocht hebben, de zogenaamde HODL’ers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
whale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...