‘99% van $8,2 miljard aan Mt. Gox bitcoin kan verkocht worden’

5863 totale weergaven
bitcoin BTC microstrategy Saylor

Het al jaren gevreesde terugbetalingsproces van de in 2014 ingestorte bitcoin (BTC)beurs Mt. Gox is afgelopen vrijdag van start gegaan. Meer dan $8 miljard aan bitcoin wordt de komende maanden teruggegeven aan voormalig klanten, wat in theorie een flinke klap zou kunnen betekenen voor de bitcoin koers. Welk deel daadwerkelijk op de markt wordt gedumpt is nog onduidelijk. Financieel analist Jacob King ziet de situatie somber in en vreest voor het ergste.

BTC-verkoopgolf aanstaande volgens analist

Afgelopen vrijdag liet Mt. Gox, niet voor het eerst de laatste tijd, de bitcoin koers hard crashen nadat het voor miljarden dollars aan bitcoin in beweging bracht. Enkele uren later werd middels een brief aan voormalig klanten verklaart dat het terugbetalingsproces is ingeluid.

Mt. Gox ging in 2014 kopje onder nadat het, in een tijdsbestek van jaren, 850.000 Bitcoins verloren zag gaan door een reeks beveiligingsproblemen en hacks. In de jaren na het faillissement is de beurs erin geslaagd om meer dan 142.000 Bitcoins terug te vinden. Na meer dan een decennium wachten zullen schuldeisers eindelijk hun deel tegemoet zien.

Aangezien de waarde van Bitcoin sinds 2014 met duizenden procenten is gestegen, zullen veel voormalig Mt. Gox-klanten staan te popelen om hun winsten te verzilveren, zodra zij hun Bitcoins ontvangen. Met de forse daling die deBitcoin koers de afgelopen week heeft gezien, is duidelijk geworden dat de markt anticipeert op een scenario waarin het leeuwendeel van de teruggegeven Bitcoins op de markt wordt gedumpt.

King sluit zich hierbij aan en denkt dat maar liefst 99% van de teruggegeven Bitcoins op de markt terecht zullen komen. ‘’Geen enkele Bitcoiner zal dit hardop zeggen, maar het merendeel van de $8,2 miljard aan BTC dat teruggegeven zal worden aan voormalig klanten, zal worden verkocht,’’ zo schreef de analist op sociale media platform X.

BTC koers in een nieuwe bearmarkt?

De beruchte Mt. Gox staat al een tijdje centraal in het Bitcoin nieuws. Eind mei verplaatste de Japanse exchange zijn meer dan 140.000 Bitcoins vanuit zijn cold-wallets, wat de speculatie deed rijzen dat de terugbetalingen niet lang meer op zich zouden laten wachten. 

Sindsdien zijn de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opgevolgd, en heeft de Bitcoin koers rake klappen ontvangen. Sinds vorige week, toen werd aangekondigd dat het proces vanaf begin deze maand zou beginnen, is het al helemaal hard gegaan.

In totaal is Bitcoin met meer dan 21% teruggezakt sinds eind mei, maar volgens King is er nog veel meer pijn op komst. Hij is zelfs van mening dat de aanstaande verkoopdruk zal leiden tot de start van een nieuwe bearmarkt:

‘’Stel je voor dat miljarden aan Bitcoin de komende weken geleidelijk op de markt worden gedumpt. Er is geen manier om dit als positief nieuws te presenteren, of nieuws dat dit zou kunnen compenseren. Ik begrijp dat dit controversieel is, maar gezien het huidige lage vraagvolume zal dit BTC gemakkelijk terug in een strenge bear market sturen.’’

Lees meer over:

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...