Aanklacht tegen cryptobeurs Coinbase voor aanbieden 79 altcoins

Aanklacht tegen cryptobeurs Coinbase voor aanbieden 79 altcoins

Coinbase is naar verluidt aangeklaagd voor het noteren van ongeregistreerde effecten. Twee mannen, Christopher Underwood en Louis Oberlander, zijn van mening vat de Amerikaanse beurs geen vergunning heeft om diensten aan te bieden als effectenbeurs- of broker.

Coinbase

Volgens de aanklacht zou Coinbase sinds oktober 2019 in totaal 79 verschillende cryptocurrency's hebben aangeboden op het handelsplatform. Ze zouden hierbij niet bekend hebben gemaakt of het effecten (securities) zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanklacht tegen cryptobeurs Coinbase voor aanbieden 79 altcoins

De eisers vinden dat de beurs dit niet zomaar mag doen. Ze verwijzen daarbij naar de federale als ook de staatswet van de Verenigde Staten.

De eisers claimen aan dat de cryptovaluta niet zijn geregistreerd bij de SEC en andere regelgevende instanties. Daarom verklaren ze het volgende:

“Kopers hebben geen toegang tot de disclosures die gepaard gaan met de uitgifte van traditionele effecten. In plaats daarvan ontvangen beleggers alleen de zogenaamde whitepapers, die het token omschrijft, maar dat voldoen niet aan de vereisten voor een prospectus onder federale en staatseffectenwetten."

Hierbij komt een jarenoud probleem om de hoek kijken. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nog altijd geen eenduidige uitspraak gedaan over de positie van altcoins.

Security of property?

De veel gehoorde argumentatie is dat bitcoin een 'property' is, net als bijvoorbeeld vastgoed. De meeste altcoins zouden uit de Howey-test naar voren komen als een 'security'. Het idee daarachter is dat er een team is die een ICO heeft gedaan, geld heeft opgehaald en ook de tokens 'uitdeelt'.

In de aanklacht tegen Coinbase werd veel verwezen naar SEC-voorzitter Gary Gensler. Het hoofd van de SEC heeft vaak gezegd dat de crypto-industrie niet genoeg bescherming biedt heeft voor investeerders. Het feit dat sommige platforms tot wel 50-100 tokens aanbieden werd ook benadrukt.

De Commissie heeft in december 2020 wel een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs, met de bewering dat ze ongeregistreerde XRP-effecten verkopen. Deze zaak loopt nog en duidelijkheid is er nog niet.

Wellicht dat de aangespannen rechtszaak van Underwood en Oberlander zorgt dat alles in een sneltreinvaart komt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin Coinbase

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties