Adam Back: ‘Bitcoin ontwikkelt zich sneller dan het internet destijds’

425 totale weergaven

Adam Back ziet bitcoin (BTC) zich sneller ontwikkelen dan het internet. De cypherpunk ziet de 'bitcoin tijd's neller gaan dan de 'internet tijd' ten tijden van het dotcom tijdperk.

Hij is als ceo van Blockstream nauw betrokken bij de ontwikkeling van bitcoin. Dat was hij al voordat bitcoin überhaupt bestond, Back is namelijk de grondlegger van het proof-of-work (PoW) systeem dat bitcoin mogelijk maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ontwikkelen

Back kwam met deze opmerkingen tijdens de Bitcoin 2019 conferentie in San Francisco. In een gesprek over de revolutionaire decentrale visie van Satoshi en zijn tegen antwoord op hyperinflatie in de vorm van bitcoin spreekt Back vrijuit over de ontwikkelingen.

Back: ''Bitcoin is veel sneller en veel verder gekomen dan mensen hadden verwacht.'' Tijdens de early days van het internet sprak met van 'internet time'. En volgens Back gaat de 'bitcoin time' dus nog sneller dan tijdens de vroege jaren van het internet.

Internet

Dat de ontwikkelingen sneller gaan is logisch, we hebben nu immers het internet om te communiceren. De ontwikkeling van bitcoin en andere cryptomunten kan razendsnel verlopen omdat we constant met elkaar in contact staan.

Tijdens het bouwen van het internet waren er geen handige telefoontjes, geen GitHub om code te delen en andere applicaties om het leven van een ontwikkelaar makkelijker te maken. Al die tools zijn nu wel aanwezig en dat zorgt voor een razendsnelle ontwikkeling.

Zeker op het gebied van cryptografie heeft de wereld nog nooit zo'n stortvloed aan nieuwe ideeën en toepassingen gezien.

Bijhouden

Back ziet dat het ontzettend moeilijk is om bij te blijven op het gebied van techniek. Zelfs voor mensen die technische prima onderlegd zijn gaan de ontwikkelingen erg hard. Nieuwe implementaties en nieuwe plekken om te innoveren komen er nog aan.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Adam Back"]Blockchan en elektronisch geld zijn nieuwe bouwstenen. Het heeft implicaties met bijvoorbeeld smart contracts. Het is alsof je een nieuwe programmeertaal leert in combinatie met een nieuw paradigma. Het duurt even voordat mensen er aan gewend zijn en het begrijpen.[/penci_blockquote]

Ontwikkelingen

Naast de smart contracts benoemt Back ook de oplossingen die gebouwd worden bovenop bitcoin. De 'second layer solutions' zoals het Lightning Network gaat veel tijd en ontwikkeling in zitten. Niet geheel toevallig is Blockstream de voorloper op dit gebied.

Back ziet bitcoin als dé standaard voor de komende jaren als het gaat om blockchain en ontwikkelingen. Een vergelijking met het internet komt ook hier om de hoek kijken. Back: ''Zoals TCIP/IP de basis is voor het internet, er is één standaard voor het uitwisselen van waarde.'' En die standaard moet dus bitcoin worden (of blijven..).

Interview met Adam Back

Eerder dit jaar spraken wij met Adam Back in Malta. Check de video om zijn visie te horen over bitcoin, Blockstream, Liquid en het Lightning Network.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...