AFM legt miningbedrijf dwangsom op, bedrijf blijkt failliet

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Dutch Crypto Mining B.V. (DCM) uit Duiven een dwangsom opgelegd. DCM voldoet herhaaldelijk niet aan de informatieverzoeken, zo meldt de toezichthouder op haar site. Zonder aanvullende informatie kan de AFM niet beoordelen of de wet is overtreden.

Cryptovaluta minen

Particulieren konden via de website www.dutchcryptomining.nl een investering doen voor het minen van crypto’s. AFM heeft sterke vermoedens dat DCM effecten aan het publiek of aandelen in een miningbedrijf heeft aangeboden. Dat is in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zonder een door de AFM goedgekeurde prospectus of een door de AFM verleende vergunning is het aanbieden van een effect niet mogelijk. De AFM heeft om informatie omtrent de activiteiten van DCM gevraagd, zodat zij kan vaststellen of deze wettelijke verplichtingen worden nageleefd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds 5 oktober 2018 is DCM verplicht gesteld een dwangsom te betalen. Iedere dag dat DCM niet aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met €5.000 tot een maximum van €50.000. De dwangsom heeft op 15 oktober 2018 het maximale bedrag van € 50.000 bereikt. Tot op heden heeft de AFM de informatie nog niet ontvangen. Inmiddels blijkt dat DCM op 23 oktober failliet is verklaard. Het is onbekend hoeveel beleggers hiervan de dupe zijn geworden.

Wat is een last onder dwangsom?

De AFM omschrijft een “last onder dwangsom” als volgt: een instrument waarmee een onderneming of een persoon wordt opgedragen (gelast) een gedraging te doen of te laten. Als binnen de gestelde termijn niet aan de opdracht is voldaan, dan moet de onderneming/persoon een geldsom betalen. In dit geval probeert de AFM informatie te krijgen die nodig is om onderzoek naar een mogelijke overtreding uit te voeren.

Bron: AFM

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...