AFM waarschuwt voor ‘pump and dump’ in cryptosector

639 totale weergaven
AFM waarschuwt voor 'pump and dump' in cryptosector

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit haar zorgen over marktmanipulatie bij de handel in cryptovaluta. Met name de zogenoemde ‘pump and dump’-praktijken vormen een risico voor beleggers, waarbij deelnemers kunnen worden gedupeerd. Onder de nieuwe cryptowetgeving Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR), die op 30 december 2024 van kracht wordt, wordt het organiseren van en deelnemen aan dergelijke activiteiten verboden.

“Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie,” zegt Hanzo van Beusekom, bestuurder bij de AFM. “Pump and dump wordt straks verboden en het toezicht op marktmisbruik staat hoog op de agenda van de AFM. De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto’s kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector. Wij waarschuwen daarom nu alvast de organisatoren en consumenten.”

Hoe werkt een pump and dump volgens de AFM?

Bij een pump and dump selecteert een organisator een specifieke cryptomunt en platform. De organisator koopt vooraf een groot aantal van deze munt tegen een lage prijs. Vervolgens worden via sociale media berichten verspreid om de munt te promoten, vaak met termen als ‘pumpen’, ’to the moon’ en ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out). Er worden buitensporige rendementen beloofd, soms wel tot 800%. Finfluencers kunnen hierbij ook worden ingezet om de hype te vergroten.

Consumenten stappen in en kopen de token, waardoor de koers snel stijgt. Rond het hoogtepunt verkopen de organisatoren hun munten met enorme winsten. De koers daalt vervolgens drastisch, waardoor de consumenten achterblijven met een vrijwel waardeloze cryptomunt en aanzienlijke verliezen.

Toezicht en handhaving

Vooruitlopend op het aankomende toezicht heeft de AFM al drie gevallen van koersmanipulatie door pump and dump onderzocht. Hierbij werden sociale media-uitingen en koersverlopen geanalyseerd, waarbij een standaard werkwijze werd geconstateerd.

Vanaf 30 december 2024 zal de AFM streng toezien op marktmanipulatie in de cryptosector onder de MiCAR-wetgeving. Het doel is om de sector naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen en beleggers beter te beschermen.

Ondanks de nieuwe wetgeving blijven er risico’s verbonden aan handelen in crypto’s. De AFM adviseert consumenten zich goed te verdiepen voordat zij in cryptovaluta investeren en alleen geld te gebruiken dat zij kunnen missen.

Lees meer over:
Nederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...