Al 11.000 NFT’s aangemaakt op bitcoin

Nog altijd hebben jpegs impact op bitcoin. De groei blijft de laatste dagen doorzetten: er worden exponentieel meer nieuwe NFT's gemaakt, blocken worden groter en de jpegs maken een steeds groter deel uit van de blockruimte.

Ordinals op bitcoin

Eerst was het feit dat Ordinals (met Segwit en Taproot) technisch mogelijk waren het gesprek van de dag. Daarna kwam de discussie op gang over de hogere transactiekosten die ze veroorzaken. Vervolgens was de hamvraag of plaatjes gecensureerd moeten worden bij explorers (omdat sommige Ordinals nogal ordinair waren).

Maar de hype is daarmee niet (nog) voorbij. Volgens Dune zijn er inmiddels al meer dan 11.000 bitcoin-inscriptions gemaakt. Onderstaande grafiek laat de dagelijkse uptrend zien (roze balken) en het totale aantal inscriptions (blauwe lijn).

Al 11.000 NFT's aangemaakt op bitcoin

Doordat er ineens vraag naar blockruimte komt voor een ander soort toepassing, lopen de transactiekosten voor een on-chain bitcoin betaling op. Ondanks dat veel ordinals voor 1 sat/vbyte de mempool in worden gestuurd, loopt de algehele vraag naar blockruimte op.

Dune laat zien dat momenteel meer dan 20% van de blockruimte naar inscripties gaat.

Al 11.000 NFT's aangemaakt op bitcoin

Waar Bitcoiners vasthouden aan 1 megabyte blocken, maakte de introductie van SegWit de blockgrootte optioneel 4MB. En precies de Ordinals maken met de witness data gebruik van deze 'extra' blockruimte.

Onderstaande grafiek laat goed zien sinds wanneer deze blockruimte voor plaatjes-op-de-blockchain populair zijn geworden.

Al 11.000 NFT's aangemaakt op bitcoin

Gaan de inscripties echt iets worden, of gaat deze hype weer voorbij? NFT's op bitcoin zijn niets nieuws. In 2014 deed Counterparty dit al met de Rare Pepes-collectie, gevolgd door Stacks in 2017.

Deze keer lijkt hetechter anders: het zorg direct voor veel extra on-chain activiteit. Volgens sommigen is dit goed, anderen vinden het slecht. De fee market ontwikkelt zich echter ongestoord door met vraag en aanbod.

Weer anderen zien het als Pandora's box die allerlei nieuwe onvoorziene gevolgen kan hebben, terwijl voorstanders dit dan weer als een mooie stress-test zien van Taproot. Want de adoptie van Taproot stijgt ook exponentieel.

Al 11.000 NFT's aangemaakt op bitcoin

Tot slot blijkt dat veel NFT'ers die niet-bitcoiners waren, nu zich te verdiepen in Bitcoin Core, de transactiekosten en zelfs het minten van nieuwe inscriptions via lightning via ordinalsbot.

Tot slot nog een waarschuwing. Omdat er veel data in de blockchain kan komen, kan hier ook 'gevaarlijke' data tussen zitten. Let dus op hoe je alles met explorers uitleest!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws