Amerika maakt einde aan Chip Mixer na witwassen van $3 miljard aan cryptovaluta

Chip Mixer is door de Amerikaanse autoriteiten gesloten. Het ministerie van Justitie (DOJ) heeft een verklaring afgegeven waarin staat naast de mixer ook twee websites offline heeft gehaald.

Cryptomixer stopgezet

Chip Mixer een vrij bekende tool waarmee gebruikers de herkomst van hun cryptovaluta kunnen verdoezelen. Het is een manier om de privacy over online geld terug te krijgen. Op het moment van schrijven zou er, volgens de berichtgeving van het ministerie, maar liefst $3 miljard aan illegale fondsen zijn witgewassen met de software.

Daar komt nu dus een einde aan. Donderdag heeft het ministerie van Justitie in samenwerking met partners in binnen- en buitenland de mixer gesloten. Het zou gaan om Chip Mixer zelf, maar ook om twee websites die er mee te maken hebben.

De witwastool is gebruikt met het losgeld van ransomware-aanvallen waar ook de Verenigde Staten last van had. Het ministerie geeft een aantal voorbeelden waarbij Chip Mixer is gebruikt:

  1. Er is $17 miljoen witgewassen door criminelen van 37 ransomware-groepen
  2. $700 miljoen dat te maken heeft met Noord-Koreaanse hacks van Ronin Bridge en Horizon Bridge.
  3. $200 miljoen dat te maken heeft met darknet websites, waaronder $60 miljoen van het inmiddels gesloten Hydra Market
  4. $35 miljoen via zogenoemde “fraud shops”, wat te maken heeft met gestolen creditcards.

Belangrijke notitie is wel: het gebruik van een mixer is niet per se een illegale daad. Je kunt ook je op een beurs geregistreerde bitcoin kunnen witwassen om ze zo KYC-vrij te maken. Het brengt echter wel meer en meer risico’s met zich mee omdat deze UTXO’s door bepaalde bedrijven geweerd kunnen worden.

Arrestatie

De VS heeft daarnaast ook een 49-jarige Vietnamese operator van de tool opgepakt. Minh Quốc Nguyễn is gearresteerd en wordt beschuldigd van onder meer het witwassen van geld, het exploiteren van een money transmitter business zonder vergunning en identiteitsdiefstal. Hij was op dat moment in Philadelphia.

Het nieuws komt op het moment dat de ontwikkelaar van Tornado Cash door de rechtbank in Den Bosch (tijdelijk) is vrijgelaten. Alexey Pertsev mag thuis het verdere proces afwachten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws