Amerika pakt $500 miljoen aan cryptovaluta terug van Noord-Koreaanse hackers

945 totale weergaven

De FBI heeft $500.000 aan cryptovaluta teruggepakt van Noord-Koreaanse hackers.

Losgeld

Het gaat om de beruchte groep die (naar verluidt) door de overheid van Noord-Korea wordt gesponsord. Ze vielen vorig jaar een Amerikaans ziekenhuis lastig met de ransomware genaamd Maui.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De FBI en het ministerie van Justitie pakt de groep nu terug door $500.000 aan cryptocurrency’s in beslag te nemen. Lisa O Monaco, de plaatsvervangend procureur-generaal van het DOJ, schrijft hoe het is gegaan.

Volgens Monaco dreigde de Noord-Koreaanse bende de servers van een ziekenhuis in Kansas te sluiten, tenzij er losgeld werd betaald. Dit gebeurde allemaal in 2021.

Pas nadat de cybercriminelen dreigden het bedrag van het losgeld te verdubbelen, besloten de medewerkers van het ziekenhuis de cryptovaluta te sturen. In een officiële aankondiging van het ministerie van Justitie stond destijds overigens nog dat er géén losgeld in cryptocurrency’s was betaald.

Digitale ‘oorlog’

De Noord-Koreaanse overheid heeft via gesponsorde cybercriminelen vorig jaar maar liefst $400 miljoen aan bitcoin en ether gestolen in handen gekregen. In april gaf de Amerikaanse regering een waarschuwing af tegen deze groep.

Volgens de verklaring konden de FBI en DOJ de geldstromen op de blockchain volgen. Zo kwamen ze achter de “verblijfplaats” van het geld. Ze ontdekten ook rekeningen van in China gevestigde witwassers die Noord-Koreaanse hackers regelmatig helpen.

Daarbij wisten ze ook nog geld te confisqueren (of: terugpakken) van een eerder hackpoging met dezelfde ransomware bij een ziekenhuis in Colorado.

Op een soortgelijke manier haalde de VS al geld terug van de ransomware aanval op de Colonial Pipeline in 2021. Destijds ging het om $2,3 miljoen. Door de digitale aanval had de oostkust van de VS tijdelijk problemen met de toevoer van brandstoffen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFBI
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd