Amerikaanse autoriteiten treden hard op tegen cryptofraude in grote wereldwijde actie

298 totale weergaven
|

 

In een gecoördineerde actie hebben de SEC, FBI en DOJ meerdere cryptobedrijven en individuen aangeklaagd voor fraude en marktmanipulatie, wat een belangrijke stap is in het aanpakken van illegale activiteiten in de cryptocurrency-ruimte.

SEC, FBI, DOJ pakken frauduleuze cryptobedrijven aan

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft samen met het Department of Justice (DOJ) en Federal Bureau of Investigation (FBI) civiele en strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen meerdere cryptocurrency bedrijven en individuen die beschuldigd worden van marktmanipulatie en fraude.

Het optreden is gericht tegen een web van overlappende bedrijven, waaronder Gotbit Consulting, ZM Quant Investment en CLS Global, samen met negen personen, voor deelname aan activiteiten die het handelsvolume van bepaalde cryptocurrencies oppompten door “wash trading”.

De aanklachten en hoofdrolspelers

Gotbit Consulting en haar marketingdirecteur, Fedor Kedrov, worden beschuldigd van het gebruik van wash trading tactieken voor cryptocurrencies zoals Saitama en Robo Inu, een praktijk waarbij activa worden gekocht en verkocht om hun handelsvolume kunstmatig te verhogen.

Deze projecten werden naar verluidt georganiseerd door Vy Pham, een in Californië gevestigde promotor die wordt beschuldigd van ongeregistreerde effectenaanbiedingen en marktmanipulatie.

De DOJ onthulde dat in een aparte operatie ZM Quant Investment en CLS Global betrokken zijn bij de manipulatie van NexFundAI, een crypto token dat in het geheim werd gecreëerd door de FBI als onderdeel van het onderzoek.

De FBI hield toezicht op de transacties en sloot later de markt, waardoor de risico’s voor particuliere beleggers werden geminimaliseerd.

Een wereldwijd web van fraude

Hoewel de Amerikaanse agentschappen de takedown leidden, zijn veel van de hoofdrolspelers verspreid over de hele wereld. Kedrov bevindt zich vermoedelijk in Rusland, leidinggevenden van ZM Quant zijn gevestigd in Hong Kong en Londen, en anderen bevinden zich in India.

De aanklachten reiken verder dan individuen en betreffen bedrijven zoals MyTrade MM, een bedrijf dat banden heeft met NexFundAI, en anderen die naar verluidt betrokken waren bij soortgelijke oplichtingspraktijken.

Bredere gevolgen voor de markt

Deze operatie benadrukt de omvang van frauduleuze activiteiten op de cryptocurrency markt. De acties van de autoriteiten weerspiegelen een groeiende inspanning om slechte actoren binnen de sector aan te pakken, nu de Amerikaanse overheid de sector kritisch blijft volgen te midden van toenemende oplichting en volatiele markten.

 

Lees meer over:
dojFBISECVS

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....