Goed nieuws voor bitcoin: Amerikaanse banken mogen stablecoins gebruiken

Amerikaanse banken mogen stablecoins gebruiken om betalingen te verrichten of andere diensten aan te koppelen. Dat staat in een bindend advies van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden. Als je nu voor $100 aan bitcoin wilt kopen zal je hier ongeveer 0.0027596707 BTC BTC voor krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banken en stablecoins

Een opsteker voor de bitcoin markt, omdat de cryptomunt ook met stablecoins zoals Tether USDT en USDC is te kopen. Wel met een slag om de arm, omdat er bijvoorbeeld tegen iFinex, de moedermaatschappij achter Tether, diverse rechtszaken lopen.

De OCC is het federale orgaan vanuit Washington die regels opstelt voor banken die in heel Amerika opereren. In de brief staat onder meer dat banken gebruik kunnen maken van blockchaintechnologie of stablecoins voor hun producten en diensten.

Denk aan een bank die als knooppunt in een blockchain netwerk fungeert of een partij die stablecoins als derde partij bewaart. Uiteraard is daar geldende regelgeving op van toepassing, zoals anti-witwasregels. Een verplichting om transacties boven een bepaald bedrag te melden en op te slaan in een aparte database.

De OCC verwacht dat er met nieuwe technologieën een robuuster betaalnetwerk mogelijk is. Een verdere stap in het digitaliseren van ons betalingsverkeer.

Volgens Kristin Smith, executive director bij de Blockchain Association, krijgt blockchaintechnologie hiermee dezelfde legale status als betaalnetwerken zoals SWIFT en Fedwire.

Bitcoin vriendelijk

Brian Brooks, hoofd van de OCC, heeft zich eerder al positief uitgelaten over publieke ledgers en bitcoin in het bijzonder.

In een eerder interview met CNBC op 4 december zei Brooks:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Niemand gaat bitcoin verbieden”[/penci_blockquote]

Volgens Brooks wil de federale overheid juist een vruchtbaar klimaat voor bitcoin te scheppen. Een verbod van de munt staat daarom niet op het menu.

Stablecoins worden uitgegeven op openbare ledgers, maar zijn qua waarde gedekt door fiat valuta.Dat is handig voor handelaren die snel willen schakelen op beurzen en in of uit een positie willen stappen.

Dat de OCC stablecoins nu omarmt, is geen verrassing. Ook de centrale bank van Amerika is bezig met de ontwikkeling van een digitale bankmunt, net zoals landen in de EU zoals Zweden en ook Nederland.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Amerikabanken

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...