Amerikaanse bankier: “Bitcoin is een alternatief voor goud”

"Bitcoin een rivaal is voor goud." zo stelt James Bullard, directeur van een regionale centrale bankier in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd gelooft hij niet dat bitcoin een significante impact zal hebben op de rol van de Amerikaanse dollar in de wereldeconomie.

Centrale bankier over Bitcoin

Bij Squawk Box van CNBC gaf de president van de Federal Reserve Bank van St. Louis aan dat de cryptomunt een concurrent is voor het edelmetaal:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Ik zou het categoriseren als een rivaal van goud, en het is een goede manier om erover na te denken."

De Federal Reserve Bank of St. Louis is een van de 12 regionale centrale banken van Amerika. Samen met de raad van gouverneurs in Washington vormen ze de 'grote' centrale bank van het land, waar Jerome Powell aan het roer staat.

Bullard werkt sinds 2008 als directeur voor de regionale centrale bank. Hij denkt dat de meeste beleggers nog steeds een "stabiele store of value" en een "safe haven" willen, maar dat hij beide kenmerken nog niet ziet bij cryptocurrency's zoals bitcoin. "Het is nog te volatiel."

De bankier uit Missouri verwerpt het idee dat Bitcoin de concurrentie aan kan gaan met de Amerikaanse dollar. Hij vertelt dat een stijging van de dollar of bitcoin geen invloed heeft op de rol van de dollar in de wereldeconomie.

Het is volgens hem ook erg moeilijk om als private cryptocurrency zo'n rol te vervullen.

"Je wilt niet met een niet-uniforme valuta de Starbucks binnenlopen, terwijl je vervolgens misschien betaalt met Ethereum, misschien met Ripple of Bitcoin, of misschien met een dollar."

'Privaat' geld

Bullard lijkt hier volledig de plank mis te slaan. Ten eerste is de framing typerend: Bitcoin is open source geld dat van iedereen is. Het is publiek geld, terwijl de dollar rondklotst in een gesloten systeem van bankiers en overheden. Je zou dus kunnen stellen dat fiatgeld eerder een privaat karakter heeft.

Anderzijds is bitcon de enige écht schaarse cryptocurrency die bedoeld is voor betalingen. Je kunt veel vinden van Ripple en Ethereum, maar uiteindelijk geldt bij valuta het recht van de sterkste en het netwerkeffect.

De bankier erkent wel dat er onderliggende valutaconcurrentie is, waarbij investeerders massaal naar traditionele veilige havens zoals de Japanse yen trekken.

Hij maakt ook duidelijk dat de Fed nog lang niet op het punt is aangekomen om haar steun terug te draaien. Hoewel men het al heeft over een "bruisende" economie voor na de pandemie, is het nog lang niet zo ver. De de centrale bank heeft nog geen plannen heeft om de aankoop van activa (het zogenaamde "tampering") te verminderen, zo vertelt hij. In wezen zou dit geen slechte zaak zijn voor bitcoin.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Fedfederal reservegoud