Amerikaanse Bitcoin ETF’s worden vijf keer vaker gekocht dan miners produceren in een week

423 totale weergaven
|

Bitcoin ETF’s beleven deze maand één van de sterkste maanden sinds de lancering in januari 2024, met een instroom van tot nu toe meer dan $3 miljard in oktober, wat ervoor heeft gezorgd dat de uitgevers van de ETF’s meer Bitcoin hebben gekocht dan er gemined wordt. 

Amerikaanse Bitcoin ETF’s verzamelen 45.000 BTC in oktober

Deze handelsweek, van 21 tot 25 oktober, hebben de 11 Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s samen 15.194 BTC gekocht. Dit is bijna vijf keer de 3.150 BTC die in dezelfde periode is gemined, volgens gegevens van HODL15Capital:


Zo lieten ze weten in het bericht:

“Als je vandaag, deze week of dit jaar Bitcoin hebt verkocht, is deze gekocht door de ETF’s. De vraag naar Amerikaanse Bitcoin ETF’s is veel groter dan het nieuwe aanbod, maar zwakke handen verkopen hun BTC graag dag na dag, week na week.”

Sinds begin oktober hebben de uitgevers samen 45.557 BTC gekocht. Dit is de vierde hoogste maand voor Bitcoin acquisities sinds de goedkeuring van de spot ETF’s op 10 januari 2024.

Binnenkort meer Bitcoin dan Satoshi Nakamoto

Door het agressieve kopen van Bitcoin is het gezamenlijke Bitcoin bezit van de ETF uitgevers in de Verenigde Staten bijna meer dan één miljoen. Op 25 oktober bezaten de Amerikaanse ETF uitgevers gezamenlijk 977.122 BTC, volgens gegevens van HODL15Capital. Dit is slechts 22.878 BTC minder dan de drempel van één miljoen.

Als het huidige tempo van Bitcoin accumulatie aanhoudt, kan het gecombineerde bezit van de ETF’s binnenkort dat van Satoshi Nakamoto, de maker van Bitcoin, kunnen overtreffen.

Eric Balchunas, ETF analist van Bloomberg, zei hier het volgende over:

“Nog geen 10 maanden oud en de ETF’s zijn voor 97% op weg om 1 miljoen BTC te bezitten, en voor 87% op weg om Satoshi als grootste te passeren.”

Steeds grotere invloed van ETF’s op Bitcoin

Marktwaarnemers hebben erop gewezen dat nu de ETF uitgevers een aanzienlijk deel van het aanbod van Bitcoin in handen hebben, hun invloed op de marktliquiditeit en prijsstabiliteit waarschijnlijk zal toenemen.

Naarmate ETF’s Bitcoin blijven verzamelen, kan er een groter volatiliteitsrisico bestaan tijdens periodes van hoge instroom of uitstroom, vooral gezien het relatief vaste aanbod van Bitcoin. Analisten waarschuwen dat een dergelijke concentratie zou kunnen leiden tot een grotere prijsgevoeligheid als reactie op de marktdynamiek.

Lees meer over:
ETF's

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...