Amerikaanse Bitcoin ETF’s zien uitstroom van $300 miljoen: Verschuiving van het marktsentiment

619 totale weergaven
amerikaanse-bitcoin-etfs

Amerikaanse Bitcoin ETF’s zagen vorige week een wekelijkse uitstroom van $300 miljoen, wat de eerste daling in een maand betekende, veroorzaakt door het veranderende marktsentiment en de dalende prijzen.

Eerste uitstroom sinds een maand

Amerikaanse Bitcoin ETF’s zagen hun eerste netto wekelijkse uitstroom in een maand en verloren meer dan $300 miljoen, ondanks dat ze de week met een kleine winst sloten. De uitstroom kwam na drie weken van gestage instroom en duidt op een verandering in het marktsentiment.

De bescheiden instroom van vrijdag kon de verliezen van eerder in de week niet compenseren en markeerde de grootste wekelijkse uitstroom sinds begin september. De plotselinge ommekeer valt samen met een daling van de Bitcoin koers en een bredere terugval in de cryptomarkt naarmate de maand veranderde.

Aanzienlijke uitstroom voor Bitcoin ETF’s

Volgens gegevens van SoSoValue bedroeg de totale wekelijkse uitstroom meer dan $300 miljoen, waarmee drie weken van winsten, waarin meer dan een miljard dollar naar deze fondsen vloeide, teniet wordt gedaan. De plotselinge verandering in het sentiment kwam na een sterke start eerder deze week, toen de instroom aanvankelijk positief was.

De aanzienlijke uitstroom halverwege de week leidde echter tot een scherpe daling, als gevolg van de groeiende onzekerheid onder beleggers. De ETF’s van Bitwise en Fidelity boekten instromen, maar deze werden gecompenseerd door de verliezen in de Grayscale ETF, die te maken kreeg met zware uitstroom.

5% van de Bitcoin marktkapitalisatie

Amerikaanse Spot Bitcoin ETF’s hebben nu een gecombineerde waarde van ongeveer 5% van de totale Bitcoin-marktkapitalisatie. De fondsen begonnen de week met optimistische vooruitzichten, maar dit keerde snel om toen de instroom omsloeg in een uitstroom, waardoor de totale waarde scherp daalde.

Tegen het einde van de week was het totale bezit merkbaar gedaald vergeleken met eind september.

Hoe staat het ervoor met de Ethereum ETF’s?

Ethereum ETF’s volgden een soortgelijk patroon en kenden een netto uitstroom, ondanks een positieve laatste handelsdag. De fondsen kenden vorige week een klein herstel, maar dit was van korte duur toen de uitstroom weer op gang kwam, waardoor de winsten teniet werden gedaan.

Hoewel Bitcoin ETF’s nog steeds een aanzienlijk deel van de markt in handen hebben, hebben Ethereum ETF’s sinds de lancering moeite gehad om een ​​positieve nettostroom te behouden. Het totale Ethereum dat wordt aangehouden door in de VS gevestigde ETF’s vormt een klein percentage van de totale marktkapitalisatie, en de fondsen hebben sinds hun introductie slechts twee weken netto-instroom gehad.

Veranderende sentiment onder beleggers

Deze trend benadrukt hoe snel het beleggerssentiment kan veranderen in de volatiele cryptocurrency-ruimte. De plotselinge uitstroom uit zowel Bitcoin  als Ethereum ETF’s duidt op een grotere voorzichtigheid onder handelaren, mogelijk als gevolg van veranderende economische factoren en veranderende marktomstandigheden, ondanks dat het sentiment overwegend neutraal is:

https://x.com/BitcoinFear/status/1843063720684994657

Vooral de grotere uitstroom in Ethereum ETF’s is opvallend, omdat ze blijk geven van een gebrek aan vertrouwen in vergelijking met Bitcoin, die het de afgelopen weken iets beter heeft gedaan.

Kans op volatielere weken

Over het geheel genomen onderstreept de recente uitstroom een ​​potentiële verschuiving in het momentum dat zich in crypto ETF’s had opgebouwd. Naarmate de onzekerheid bij beleggers toeneemt, neemt de kans op volatielere weken toe.

Nu de ETF’s nu een kleiner deel van de totale markt in handen hebben, valt het nog te bezien of de recente trend zal omkeren of een bredere voorzichtigheid van de markt zal blijven signaleren.

Lees meer over:
Amerikaanse ETF's

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...