Amerikaanse creditcardschulden stijgen boven 1 biljoen dollar uit

De Amerikaanse consument leende in het tweede kwartaal van 2023 meer dan ooit met hun creditcards; voor het eerst in de geschiedenis klom de totale creditcard-schuld boven de 1 biljoen dollar uit. In totaal ging het om een stijging van 45 miljard dollar naar het totaal van 1,03 biljoen dollar, wat aangeeft dat de Amerikaanse consument steeds meer moet lenen om zijn consumptie op peil te houden.

Nu is de vraag natuurlijk wat deze statistiek betekent voor de bitcoin koers.

Aantal wanbetalers naar hoogste niveau in 11 jaar tijd

Het aantal Amerikanen dat zijn creditcard-schulden niet meer kan betalen is ondertussen ook naar het hoogste niveau in 11 jaar tijd gestegen, als je deze data bekijkt vanuit het jaarlijkse gemiddelde. Als we de data van kwartaal tot kwartaal bekijken is de situatie op dit moment nog minder alarmerend.

Voor de afgelopen twee kwartalen is deze data volgens de onderzoekers van de New York Fed namelijk gestegen naar het niveau van voor de pandemie.

“Hoewel het aantal wanbetalingen is gestegen, lijken ze vooral genormaliseerd naar het niveau van voor de pandemie”, aldus de New York Fed.

Amerikaanse creditcardschulden stijgen boven 1 biljoen dollar uit

De totale schuldpositie van de Amerikaanse consument ligt momenteel op 17,06 biljoen dollar. Het overgrote deel van dat gigantische bedrag wordt vertegenwoordigd door hypotheekschulden, die in 2023 zijn opgelopen tot 12,01 biljoen dollar.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Deze statistiek leert ons dat de Amerikaanse consument onder druk van de inflatie steeds meer in het nauw komt en meer geld moet lenen om zijn rekeningen (en overige consumptie) te kunnen betalen. Vergeet ook niet dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente in een tijdsbestek van 16 maanden verhoogde van 0,25 naar de huidige 5,50 procent.

Dat betekent dat de Amerikaanse consument waarschijnlijk een veel hoger rentepercentage moet aftikken over die enorme schuldenberg.

Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat mensen hun consumptie moeten minderen, simpelweg omdat ze anders niet meer rond kunnen komen.

Dat zou in theorie een recessie kunnen veroorzaken of daar in ieder geval aan bijdragen. Uiteindelijk is de Amerikaanse economie immers grotendeels afhankelijk van de binnenlandse consumptie. Mocht die recessie er komen, dan kan dat de komende maanden weleens negatief zijn voor de bitcoin koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....