Amerikaanse dollar stijgt in waarde, bitcoin hodlers blijven rustig

Bitcoin start de nieuwe week vanuit een onzekere positie met onstuimige tijden in het vooruitzicht. Is de 40.000 dollar nu de belangrijkste weerstand om te doorbreken?

Na de sluiting van zondag heeft bitcoin voor de vierde maal op rij een week in het rood afgesloten. Iets wat sinds juni 2020 niet meer is voorgekomen in de markt. Terwijl de onzekerheid op macro-niveau blijft aanhouden ziet het er op dit moment niet goed uit voor de bulls.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse dollar toont zijn spierballen

Het voornaamste component op macro-niveau dat momenteel in een bullish fase zit is de Amerikaanse dollar. Momenteel bivakkeert de dollar op het hoogste punt in twee jaar tijd en lijkt het klaar om de opwaartse trend door te zetten.

Met een koers van 101,61 voor de DXY lijkt het de prestaties van maart 2020 te spiegelen, het moment waarop de angst voor de Coronapandemie de financiële markten onder water duwde.

Een sterke dollar is geen goede zaak voor bitcoin, aangezien de markt de prestaties van bitcoin voornamelijk afmeet tegen de wereldreservemunt.

Crypto Ed grapt dat het erop lijkt dat de ontwikkelaars van de DXY een token burn of iets dergelijks hebben aangekondigd. Podcast host Preston Pysh heeft het gevoel dat er iets op het punt staat om te breken.

Hodlers houden zich rustig

De bitcoin koers mag dan al maanden aan het kwakkelen zijn, maar dat brengt de fanatieke hodlers niet van hun stuk. Het komt waarschijnlijk niet als verrassing dat het meerderheid van de hodlers ervoor kiest om rustig stil te blijven zitten.

Dat gedrag zien we duidelijk terug op de blockchain, waar het aantal bitcoin dat 365 dagen of meer heeft stilgestaan een nieuwe all-time high heeft bereikt. Econoom Jan Wüstenfeld constateert dat ook en komt tot de conclusie dat een steeds groter deel van de supply ouder wordt.

64 procent van alle bitcoin zijn al meer dan één jaar niet in beweging gekomen. Als het aan de hodlers ligt is het een kwestie van tijd voordat we aan een nieuwe run omhoog beginnen. Daarvoor moeten er op macro-niveau echter nog een hoop wolken opklaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....