Amerikaanse senator Warren neemt bitcoin miner Greenidge onder vuur vanwege klimaatafdruk

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft een open brief gestuurd aan bitcoin miner Greenidge met het verzoek om meer details te delen over de klimaatafdruk van de operaties van het bedrijf.

Meer specifiek gaat het om de operatie in New York waar Warren haar vraagtekens bij heeft. Warren is bezorgd over het energieverbruik van het bedrijf en de impact daarvan op het klimaat en de klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Warren wil op 17 december antwoord

Elizabeth Warren verwacht dat Greenidge voor 17 december aanstaande met een antwoord komt op de vragen die ze heeft over het energieverbruik van het bedrijf. “Het extreem hoge energieverbruik en de CO2-uitstoot van bitcoin miners, de mining-operatie van Greenidge en anderen zijn zorgelijk voor het welzijn van de planeet en de energiekosten van consumenten,” aldus Warren.

De in New York gevestigde faciliteit van Greenidge moet het met name ontgelden vanwege het vermeende overmatige gebruik van natuurlijk gas, dat volgens de verhalen ook impact heeft op een lokaal meer dat hierdoor is opgewarmd.

In mei gaf Greenidge als reactie op deze kritiek al aan dat ze de uitstoot van deze faciliteit wilden compenseren met het kopen van zogenaamde carbon credits, waarmee ze op 1 juni van dit jaar zouden starten. Dit zal ongetwijfeld een onderdeel van de reactie worden op de vragen van Warren.

Steeds groter deel bitcoin mining met duurzame energie

Volgens een recent onderzoek van de Bitcoin Mining Council is het aandeel van duurzame energie binnen het mining-netwerk inmiddels gestegen naar 58 procent. Dit percentage lag enkele maanden eerder nog op 3 procent.

De enorme stijging zou vooral te maken hebben met het verplaatsen van een groot deel van het mining-netwerk naar Noord-Amerika, waar de miners vooral gebruikmaken van duurzame energie en betere technieken om bitcoin te minen.

Warren legt de focus in haar kritiek vooral op het totale energieverbruik van bitcoin dat nu gelijkligt met landen als Denemarken, Chili, Argentinië en de staat Washington. “Het energieverbruik van bitcoin is in de periode tussen 2019 en 2021 verdrievoudigd,” aldus Warren in haar brief aan Greenidge.

De brief van Warren markeert de eerste keer dat de senator om opheldering vraagt uit de industrie. Het wordt interessant om te zien hoe ze zal reageren indien ze leert dat bitcoin helemaal niet zo vervuilend is als de meeste mensen denken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....