Amerikaanse toezichthouder legt focus op cryptomarkt in 2025

449 totale weergaven
|

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar jaarlijkse toezichtprioriteiten voor het fiscale jaar 2025 aangekondigd, waarbij crypto-activa en de bijbehorende diensten opnieuw centraal staan.

Deze aankondiging weerspiegelt de voortdurende zorgen van de SEC over de risico’s die samenhangen met de snelle groei van de cryptomarkt, vooral in het licht van de recente volatiliteit en het toenemende aantal financiële producten die crypto bevatten. Dat is te lezen in hun aankondiging.

Belangrijkste aandachtspunten van de SEC voor cryptobedrijven

In 2025 richt de SEC zich specifiek op bedrijven die zich bezighouden met de handel, het advies en de verkoop van activa die als effecten kunnen worden beschouwd. Dit betekent dat de SEC streng zal toezien op de naleving van bestaande regels en normen door financiële instellingen die cryptogerelateerde diensten aanbieden.

Een belangrijk punt van zorg is of deze bedrijven de juiste zorgplicht en transparantie toepassen in hun advies aan klanten, vooral bij het aanbieden van risicovolle producten zoals Bitcoin of andere digitale valuta’s.

De SEC benadrukt dat het essentieel is dat bedrijven, vooral degenen die werken met particuliere beleggers zoals ouderen en personen met pensioen- of spaartegoeden, een diepgaand begrip hebben van de crypto-producten die zij aanbevelen.

Het bureau zal zich richten op situaties waarin bedrijven mogelijk niet voldoende toezicht houden op de risico’s of onvoldoende transparantie bieden over de aard van deze digitale activa.

Focus op compliance en technologische risico’s

De SEC zal onderzoeken of bedrijven die crypto-activa beheren, regelmatig hun nalevingspraktijken updaten en verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op specifieke aspecten zoals de beveiliging van crypto-wallets, risicobeheerprocessen en het naleven van regels voor anti-witwaspraktijken (AML).

Dit omvat ook controles op hoe bedrijven omgaan met de technologische risico’s die verbonden zijn aan blockchain-technologie, waaronder de beveiliging van digitale activa en de integriteit van gegevens.

Belangrijk is dat de SEC in haar toezichtsactiviteiten nauwlettend zal volgen of bedrijven beschikken over robuuste operationele veerkracht en of zij de juiste beveiligingsmaatregelen hebben genomen om de veiligheid van klantgegevens en -tegoeden te waarborgen.

De focus ligt onder andere op de naleving van de Bank Secrecy Act (BSA), wat inhoudt dat bedrijven uitgebreide controles moeten uitvoeren om witwaspraktijken te voorkomen en verdachte activiteiten tijdig te melden.

Verantwoordelijkheid en transparantie

Naast technologische risico’s zal de SEC ook controleren of bedrijven die actief zijn in crypto voldoende transparantie bieden over hun operaties en producten. Dit omvat duidelijke en volledige risicodocumentatie voor klanten, evenals het beheer van hun custody, wat verwijst naar de manier waarop bedrijven de digitale activa van hun klanten beveiligen en beheren.

De SEC zal onderzoeken of deze bedrijven hun klanten adequaat voorlichten over de risico’s van crypto-investeringen, vooral als deze producten worden gepromoot aan kwetsbare groepen zoals gepensioneerden.

Relevantie voor bedrijven en beleggers

De SEC’s nadruk op crypto onderstreept het groeiende belang van naleving binnen deze sector. Bedrijven die in de VS actief zijn, moeten zich voorbereiden op intensiever toezicht en kunnen verwachten dat zij worden beoordeeld op hun nalevingsbeleid, vooral in relatie tot de bescherming van particuliere beleggers.

Bedrijven die tekortschieten in hun naleving kunnen boetes of andere sancties verwachten, wat hun activiteiten en reputatie kan schaden.

De SEC’s toezichtprioriteiten voor 2025 weerspiegelen een vastberaden inzet om risico’s op de cryptomarkt te beheersen en ‘investeerders te beschermen’. De strengere controles op crypto en de bijbehorende diensten zullen waarschijnlijk leiden tot verdere regulering en handhaving in deze snelgroeiende sector.

Lees meer over:
AmerikaSEC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...