Analyse – Hashrates en bitcoin mining: hoop doet leven

Door Investing.com – Met de huidige bear market in cryptovaluta wordt het minder interessant om crypto’s te minen. Althans, dat zou je denken.

Hashrate bitcoin

We zien echter dat het hash rate van bitcoin, ofwel het geschatte aantal biljoenen hashes per seconden aan mijnbouwactiviteiten op het bitcoin-netwerk, slechts losjes verbonden is met de cryptomarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ter gelegenheid van de huidige daling in cryptovaluta publiceren we de analyse van Tanzeel Akhtar over bitcoin mining hashrates, geschreven toen deze in de laatste week van augustus op het hoogste punt van het jaar kwamen. Het prijsbereik van de grootste cryptovaluta lag in die tijd echter grotendeels vast.

Analyse - Hashrates en bitcoin mining: hoop doet leven

Zou het verschil tussen hashrates en cryptokoersen enig inzicht kunnen geven in de toekomst van altcoins?

Hoewel de koersen van bitcoin en bitcoin cash sinds het begin van dit jaar enorm zijn gedaald, tonen gegevens van Blockchain aan dat de hash-rate (in augustus 2018) ongeveer 55 quintillion (55.000.000.000.000.000) hash per seconde bedraagt.

Analyse - Hashrates en bitcoin mining: hoop doet leven

Hoewel dat iets minder is dan de 62 quintillion van begin augustus, is het nog steeds een opvallende verhoging. Volgens Bitcoinist markeert het “een kolossale 50% winst alleen al in de maand augustus. Terwijl de bredere cryptomarkt in de berenzone zit – 80% gedaald – is het hashrate in diezelfde periode, het afgelopen half jaar, 150% omhoog gegaan.”

Voor velen die de cryptomarkt volgen, bewijst deze verbazingwekkende toename van het hashrate dat de deelnemers erin zijn gestapt voor de lange termijn. Ze verzamelen graag tokens, zelfs als dat mogelijk met verlies gepaard gaat. En het lijkt erop dat miners niet gaan stoppen met minen. Waarom zou dat zijn?

Nieuwe miners een factor om rekening mee te houden

Kristy-Leigh Minehan van Mineority, een bedrijf dat gespecialiseerd is in minen met GPU, zegt dat deze hashate stijging te verklaren is met een toename van het aantal ‘mining-bedrijven’ op ondernemingsniveau, evenals de activiteiten van chipproducenten. Minehan merkt op dat de chipmakers zich richten op bedrijven als Squire Mining LTD en Bittech Limited, die allemaal gefocust zijn op SHA256 chips.

Normaal gesproken zullen de chipmakers miners inzetten om hun producten te testen en met deze producten te minen om kosten terug te verdienen, alvorens de chips aan de algemene markt vrij te geven. Volgens Minehan zijn zowel bitcoin als bitcoin cash van oudsher het doelwit van miners op ondernemingsniveau die toegang hebben tot de nieuwste technologie.

“Ik durf te wedden dat de hashrate-toename te verklaren is met deze nieuwe groepen miners die worden ingezet om chipproducten te testen. Bovendien zullen miners op ondernemingsniveau nooit met verlies minen. Met optimalisatie van de firmware en ASIC Boost brengt één S9j gemiddeld in het slechtste geval 3 tot 4 USD per dag op. En de meeste boerderijen op ondernemingsniveau betalen op of onder de 6 cent per kw/h (sommige zelfs maar 2 cent per kw/h), waardoor minen winstgevend is.”

Is de toename van hashrates een teken dat de massale adoptie van crypto’s eraan komt?

Ariel Yarnitsky, medeoprichter van WinMiner gelooft dat we hier een typisch geval zien van snel bewegende technologie die voldoet aan langzame menselijke evolutie. Volgens hem begint de adoptie van nieuwe technologieën altijd met een knal, vaak gedreven door de overdreven hype van early adapters, om daarna gevolgd te worden door een langzaam en overdreven bewustwordingsproces.

“Succesvolle technologieën doorstaan deze fases [van hype en ontluistering] en beleven een nieuwe, gezondere en meer geleidelijke hype, waarop uiteindelijk de adoptie door de massa volgt. Misschien is het voortdurende minen en de sterke overtuiging van miners over de hele wereld nog een belangrijke aanwijzing dat crypto de fase van massale adoptie nadert.”

Maar wat doen miners nu eigenlijk precies met al hun nieuw gecreëerde tokens? Houden ze eraan vast wanneer de markt stijgt? Joerij Avdejev van het blockchainplatform CINDX zegt:

“Natuurlijk zullen miners munten opsparen, omdat ze niet bereid zijn om zich te ontdoen van de crypto’s die ze met zo veel moeite hebben verkregen. Dit zal leiden tot een overhangende markt, waardoor prijzen een lange tijd niet zullen kunnen stijgen. Met de huidige omstandigheden, waarin minen steeds complexer wordt en de prijzen van crypto’s dalen, zullen regio’s met lage elektriciteitskosten – zoals Canada, IJsland en Rusland – het meest profiteren. Deze landen zullen in staat zijn cryptovaluta te winnen tegen lagere kosten dan gemiddeld, waardoor ze een duidelijk voordeel hebben op de markt.”

Ongeacht crypto-berenmarkt staan er nog verschillende uitbreidingen van mining-operaties op het programma. Rafael Delfin van Brave New Coin, zegt dat miningreuzen als Bitmain, Dragonmint en GMO allemaal werken aan efficiëntere (7 nanometer) operaties. Met betere materialen om te minen, zouden de hash rates nog verder omhoog gaan. Mijnbedrijven zouden dan immers nog lagere marginale kosten hebben, waardoor ze in staat zouden zijn om grotere prijsdalingen van bitcoin op te vangen terwijl ze toch winstgevend zouden blijven.

Crypto mining-motivators

Het minen van crypto’s is een zelfbalancerende markt, zegt Igor Lebedev van SONM, en een specialist in informatica met meer dan 15 jaar IT-ervaring. Elke munt die wordt gedolven, genereert een vast bedrag aan inkomsten dat aan al zijn miners samen wordt uitbetaald. Bitcoin beloont bijvoorbeeld 12,5 BTC per blok. Aangezien er elke 10 minuten een blok bij komt, verdienen alle miners tezamen een totaal van 1800 BTC per dag. Dit bedrag wordt vervolgens verdeeld onder alle Bitcoin miners. De totale beloning is dus statisch, maar individueel kan het uiteenlopen, afhankelijk van aantal mijnwerkers dat op een bepaald moment meedoet.

Het is ook een heel competitieve wereld, zegt Lebedev:

“Mining wordt gezien als een dynamische markt. Als er meer mijnwerkers zijn, krijgt iedereen minder beloningen, dus sommigen van hen vertrekken. De overige mijnwerkers zullen iets hogere beloningen ontvangen. Vandaar, een dynamische markt. Op deze manier is de mening van één miner niet belangrijk. Zelfs als ze allemaal vertrekken, zullen er nieuwe mensen bijkomen om bitcoin te ontginnen, want het zal weer winstgevender worden als iedereen vertrekt.”

Dat verklaart voor een deel waarom de mining-activiteit in een snel tempo is doorgegaan zelfs toen bitcoin er maandenlang nauwelijks in slaagde om in het gebied van de $7.000 te komen. Een ander gedeelte is te verklaren met dit oude gezegde: hoop doet leven.

Dit artikel is eerder verschenen (23 november 2018) op de site van Investing.com.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...