Damus terug in de AppStore, maar nu zónder bitcoin zaps

Update 28 juni: Damus is weer terug in de AppStore. Ontwikkelaar jb55 deelt op nostr dat v1.5 van zijn applicatie is goedgekeurd door Apple. Dat betekent dat de nostr-client nu zónder zaps toch weer te gebruiken is. Gisteren schreef William Cassarin, de officiële naam van jb55, al het volgende:

"Build 8 verwijdert zap-initiatie vanuit berichten, maar haalt nog wel zap-informatie-notes van andere clients op. Ik heb dit ingediend bij de AppStore."

Deze update (of beter gezegd: downgrade) is goedgekeurd.

Origneel bericht: Damus wordt verwijderd uit de AppStore. De nostr-client kan zich niet houden aan de richtlijnen van Apple voor in-app-aankopen en dus mogen gebruikers het niet meer downloaden van de tech-gigant.

Zaps onder vuur

Damus is de grootste en bekendste nostr-client voor iOS-gebruikers. Het is gebouwd door de Canadees William Cassarin en populair vanwege de zogenoemde zaps. Dit zijn lightning betalingen/tips die je aan specifieke berichten kunt geven.

Apple is niet blij met deze feature. Eerder was al bekend dat ze wensten van jb55, zoals William ook wel bekend staat, om de hele zaps-feature te verwijderen "omdat je met zaps digitale content kon afkopen".

Hoewel dit compleet onjuist is, kwam hij met een oplossing om een "normale donatie" te laten sturen als je op het lightning-icoontje klikte. Dit was níet gerelateerd aan het bericht zelf en zou op dezelfde manier werken als de donatieknop in Twitter.

Apple nam hier geen genoegen mee, want volgens hen doneer je nog steeds vanuit een bericht (ondanks dat dit niet als 'event' wordt geregistreerd op relays). Apple beschouwt deze tips als in-app-aankopen voor digitale content, die alleen via Apple mogen worden verwerkt.

Of met de andere insteek: Apple kan geen 30% aan commissies vangen op de miljoenen bitcoin zaps die al zijn gedaan. Dat staat hen niet aan.

De techgigant gaf Damus 14 dagen de tijd om de functie te verwijderen, die volgens hen in strijd is met Guideline 3.1.1 - Business Payments. Cassarin bevestigt op nostr dat de hele zap-knop weg gaat.

"Ik heb nog een telefoontje gehad en ze laten me nu de zap-knop van de post verwijderen."

Damus wordt op 27 juni (vandaag, red.) uit de Apple App Store verwijderd. Het is niet duidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Op Twitter geeft de app aan dat ze het besluit zullen aanvechten en zullen werken aan een manier om de app wél in de AppStore te houden.

Want zelfs de Nostr Wallet Connect (NWC) functie komt nu onder vuur te staan. Dit is een protocol waarmee je externe (custodial) wallets kunt toelaten om direct vanuit een nostr-client betalingen te laten doen, zonder dat je deze wallet hoeft te openen.

Mogelijk komt Damus in de nabije toekomst terug in de AppStore zónder zaps en zónder NWC. Hierover is echter nog niet veel bekend.

Damus terug in de AppStore, maar nu zónder bitcoin zaps

Belangrijk afsluitend detail: het gaat hier om een nostr client. Nostr zélf is niet verboden en werkt nog steeds naar behoren. Desktop, Android of browser clients kan Apple niet censureren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning