Ark Invest van Cathie Wood wil Bitcoin ETF gaan aanbieden

Investeringsfonds Ark Invest van Cathie Wood wil een bitcoin exchange traded fund (ETF) in Amerika gaan aanbieden. Dat maakt nieuwszender CNBC bekend.

Saillant detail: Ark bezit ~5,8 miljoen aandelen Tesla en heeft in mei die positie nog uitgebreid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF

Een bitcoin ETF is een manier om exposure in bitcoin te hebben zonder het daadwerkelijk te bezitten. Het is namelijk een afgeleid product met bitcoin als onderliggende waarde. Je koopt namelijk een aandeel in een bitcoin fonds, die de onderliggende spotprijs van bitcoin volgt. Stijgt de spotprijs, dan stijgt je 'aandeel' mee.

Het is een opkomend fenomeen in de bitcoin wereld, maar al zeer gebruikelijk bij andere assets zoals aandelen, bonds, goud en olie. In Canada zijn er diverse aanbieders actief, die inmiddels ook Amerikaanse investeerders aantrekken. Terwijl in Amerika zelf er bij de toezichthouder nog twijfels zijn over de prijsvorming van bitcoin.

Volgens experts is echter een kwestie van tijd voordat de eerste serie ETF's ook in Amerika goedgekeurd worden. Partijen zoals Goldman Sachs en Fidelity staan naast de zijlijn te trappelen. Met een ETF opent zich een nieuwe gateway naar deze jonge asset die nog maar slechts 12 jaar bestaat.

Ark Invest is een bekende fondsmanager in de VS en heeft een aanvraag bij de SEC ingediend voor haar Ark 21Shares Bitcoin ETF. Om mee te doen zitten voorwaarden. Zo is de aanbiedprijs per aandeel in de ETF $1.000. Ook moet je in Amerika geregistreerd staan als 'gekwalificeerde belegger', waar ook strenge eisen aan zitten.

De ETF moet worden verhandeld bij CBOE BZX beurs in Chicago en Coinbase treedt op als bewaarder van de onderliggende BTC. Het krijgt de ticker 'ARKB' mee op de beurs.

'Bitcoin naar $500.000'

Ark is een uitgesproken aandeelhouder van Tesla en heeft haar aandelenpakket in de automaker in mei nog uitgebreid, getuige deze cijfers van Fintel. Ze bezitten nu bijna 5,8 miljoen Tesla aandelen.

Ark Invest van Cathie Wood wil Bitcoin ETF gaan aanbieden

Maar ze zijn als aandeelhouder ook actief in de bitcoin industrie. Binnen het Ark Innovation fonds is Coinbase de grootste positie. Via het Ark Next Generation Internet ETF bezit de fondsmanager uit Californië ook aandelen in het Grayscale Bitcoin Trust.

CEO Cathie Wood was ook degene die verwacht dat Elon Musk bitcoin weer meer gaat omarmen als de 'footprint van mining groener wordt'.

Zij is ook de organisator achter het evenement 'B-Word', waarbij Musk en Jack Dorsey (Twitter, Square) met elkaar een firechat aangaan.Iest wat de twee mannen ook informeel op Twitter hadden afgesproken.

Wood is zelf ook niet vies van een gewaagde uitspraken. Zij denkt dat de nominale prijs van bitcoin de $500.000 kan bereiken. Bitcoin is digitaal schaars met maximaal 21 miljoen stuks. Een snel stijgende vraag vanuit institutionele partijen moet deze prijs gaan opdrijven, zo denkt zij.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFTesla

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...