Kopstukken achter Samourai Wallet opgepakt

samourai wallet gesloten

Keonne Rodriguez en William Lonergan Hill, de oprichters en leidinggevenden van Samourai Wallet, zijn opgepakt. Zij worden beschuldigd van het witwassen van geld en het illegaal overmaken van geld via hun cryptocurrency-mixing service. Dit werd bekendgemaakt door de Amerikaanse advocaat voor het Southern District van New York, Damian Williams.

Samourai Wallet, een dienst die bekend stond om het anoniem maken van bitcointransacties, heeft naar verluidt meer dan $2 miljard aan onwettige transacties uitgevoerd en heeft meer dan $100 miljoen aan criminele opbrengsten witgewassen. Deze criminele activiteiten omvatten onder meer inkomsten uit illegale darkwebmarkten zoals Silk Road en Hydra Market, en diverse oplichtingspraktijken.

Privacy verboden voor bitcoin wallets?

Het lijkt erop dat autoriteiten wereldwijd steeds meer actie ondernemen tegen privacy tools rondom bitcoin. Ook tools op andere netwerken worden aangepakt. In Nederland zit Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev vast. Net als de mensen achter Samourai Wallet bouwde hij ook privacy tools.

Het bouwen van mixers of andere software is gevaarlijk. Hill en Rodriguez zijn het nieuwste voorbeeld in een reeks van developers die worden aangepakt voor het bouwen van manieren om je privacy te beschermen. De stok om mee te slaan is dan met name dat criminelen hun services, code of software gebruiken.

Makers van Samourai Wallet opgepakt

De arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten en Portugal, waar Hill werd gearresteerd op basis van de Amerikaanse aanklachten. De VS zullen zijn uitlevering aanvragen. De webserver en domein van Samourai zijn in beslag genomen in samenwerking met de autoriteiten in IJsland, en de app is verwijderd uit de Google Play Store in de Verenigde Staten.

Deze zaak belicht de voortdurende strijd van wetshandhavingsinstanties tegen het gebruik van geavanceerde technologieën voor criminele doeleinden. Rodriguez en Hill worden, indien schuldig bevonden, mogelijk geconfronteerd met ernstige gevangenisstraffen, waaronder een maximum van 20 jaar voor het witwassen van geld en vijf jaar voor het illegaal overmaken van geld.

Samourai Wallet wordt in gerechtelijke documenten beschreven als een ‘privacydienst’ maar werd ook gebruikt door criminelen om geld wit te wassen. Special Agent Thomas Fattorusso van de IRS-CI benadrukte het gebrek aan toezicht bij de transacties. FBI-assistent-directeur James Smith gaf aan dat dit onderzoek onderdeel is van een groter initiatief om financiële misdrijven en de technologische middelen die daarbij worden ingezet te onthullen en aan te pakken.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...