Arthur Hayes noemt $28.500 een ‘cruciaal niveau voor bitcoin’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Vandaag is een belangrijke dag want de Amerikaanse centrale bank komt met een statement over haar rentebeleid. Gezien de correlatie met de aandelenmarkt zijn de uitspraken van president Jerome Powell ook voor bitcoin relevant.

1. Speculatie op lagere koersen

Het laten oplopen van de rente én het terugschroeven van coronasteun betekent simpelweg minder liquiditeit op de financiële markten. Beleggers vluchten dan uit 'risicovolle' assets zoals aandelen en crypto's.

Tot nu toe houdt bitcoin zich sterk en zoekt zelfs het $38.000 level op. Het merendeel van de handelaren is echter van mening dat de koers van bitcoin nog gaat zakken.

De voormalige CEO van BitMEX, Arthur Hayes, heeft het in een nieuw schrijven zelfs over een 'absolute bodem van $28.500', de bodem van juni 2021.

'Ik wil nog niet nadenken over een bodem pas totdat het level van $28.500 is getest. Zodra dat level breekt, is de weg naar $20.000 open, de all-time high van 2017. Maar misschien weet bitcoin de $30.000 te houden'.

Cijfers van Glassnode bevestigen dat futureshandelaren speculeren op een lagere koers, getuige een negatief financieringspercentage. Populair gezegd: shorters betalen houders van longcontracten om een short te openen.

Op een beurs zoals Binance is 60% van de handelaren 'short', bij OKEx zelfs 84% op moment van schrijven. Maar op beurzen zoals Huobi, Bybit en Bitfinex slaat de pendel uit naar 'long'. Een sterk wisselend beeld dus.

Dat is ook wat Dylan LeClair ziet.

Het spel is simpel: zakt de koers dan verdienen shorters geld. Zodra bitcoin echter sterk blijft, nemen de kansen van deze shorters af en lopen ze risico dat hun contract geliquideerd wordt.

2. Lange termijn investeerders op verlies

Kijken we naar de bestaande situatie in de markt, dan staat bijna 18% van de lange termijn bitcoinhouders (LTH) ook op verlies.

Dat is het hoogste verliesniveau sinds mei 2020. Momenteel staan namelijk de bitcoin onder water die in de periode van januari 2021 zijn gekocht.

Maar vooralsnog wisselen hodlers deze verlieslatende munten nog niet in, zo concludeert on-chainanalist TXMC. Hodl dus.

3. Reverse Risk

De Bitcoin Reserve Risk van Glassnode is een oscillator om het gedrag van lange termijn beleggers te meten. Deze meet de verhouding tussen de huidige prijs (trigger om te verkopen) en de overtuiging om niet te verkopen (wat kost het om niet te verkopen?).

Deze macro oscillator heeft een dieptepunt van de afgelopen 12 maanden bereikt.

Een lage waarde van de R-Risk is kenmerkend voor mid-bear tot mid-bull cycli. De prijzen zijn laag, maar de hodlers houden vast en verkopen nog niet.

Als we kijken naar indicatoren zoals de Realized Hodl Ratio en de Net Realized Profit Loss, dan is de bodem van de markt ook nog lang niet bereikt. Er is nog géén capitulatie gaande.

Arthur Hayes noemt $28.500 een 'cruciaal niveau voor bitcoin'
Arthur Hayes noemt $28.500 een 'cruciaal niveau voor bitcoin'

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...