Australiër pleit schuldig aan ongeoorloofde promotie van BitConnect

5563 totale weergaven

Een Australische man, John Louis Anthony Bigatton, heeft schuld bekend voor zijn betrokkenheid bij de promotie van de cryptoleningdiensten van het inmiddels ter ziele gegane BitConnect. Dit platform is berucht om zijn vermeende ponzifraude, dat in 2018 werd gesloten na beschuldigingen van het bedriegen van slachtoffers voor meer dan 2,4 miljard dollar. Het staat bekend als een van de grootste scams in de industrie, zeker voor die tijd.

  1. John Bigatton gaf financiële adviezen zonder de vereiste licentie.
  2. Hij promoveerde BitConnect op vier seminars en via twee sociale media posts.
  3. Bigatton riskeert maximaal twee jaar gevangenisstraf.
  4. De zaak is uitgesteld tot 5 juli 2024 voor een veroordelingszitting.
  5. ASIC benadrukt het belang van licenties voor financiële diensten om consumenten te beschermen.

Dat is te lezen in de aanklacht.

Verboden promotie BitConnect

Volgens de Australische Securities and Exchange Commission (ASIC) heeft Bigatton financiële adviezen gegeven zonder de vereiste Australische Financial Services-licentie. In een verklaring van 17 mei stelt ASIC dat Bigatton als nationale promotor van BitConnect optrad en financiële adviezen gaf op zes verschillende locaties in Australië, tijdens vier seminars en via twee berichten op sociale media.

“De heer Bigatton heeft promotionele activiteiten uitgevoerd voor BitConnect en het leningplatform via sociale media, seminars die hij op verschillende locaties in Australië organiseerde, en door face-to-face ontmoetingen met investeerders,” aldus ASIC.

BitConnect’s leningplatform werd gepresenteerd als een investeringsmogelijkheid, waarbij investeerders werden aangemoedigd om BitConnect-munten (BCC) via de website te kopen. Investeerders konden BCC voor een vaste periode uitlenen in ruil voor hoge rentetarieven. Na hun investering hadden zij geen controle meer over hun leningen of de mogelijkheid om hun geld op te nemen totdat de leningperiode was geëindigd. Dit systeem zou volgens de Amerikaanse belastingdienst (IRS) zijn opgezet om als een ponzi te functioneren, waarbij vroege investeerders werden betaald met geld van latere investeerders.

Een veroordelingszitting staat gepland voor 5 juli.

Lees meer over:
Australiëmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...