Base wordt grootste Ethereum rollup qua totale waarde, verslaat Arbitrum

370 totale weergaven
ethereum Crypto analist: top 3 opkomende crypto's om in de gaten te houden in september |

Base, een Layer 2 Ethereum-netwerk ontwikkeld door Coinbase, is nu de grootste rollup qua totale vergrendelde waarde (TVL) op het Ethereum netwerk. Ze verslaan hiermee nu Arbitrum.

Base grootste Ethereum rollup

Base heeft een TVL van $2,49 miljard verdeeld over 366 protocollen, iets meer dan Arbitrum’s TVL van $ 2,39 miljard, blijkt uit gegevens van DeFiLlama. Een groot deel van Base’s TVL komt van de gedecentraliseerde beurs Aerodrome, deze is goed voor meer dan $1,3 miljard aan stortingen.

Bovendien behoort Base nu tot de top vijf blockchain-netwerken qua TVL, net achter Layer 1-ketens zoals Ethereum, Tron, Solana en BNB Chain.

Base functioneert als een optimistische rollup die gebruikmaakt van de OP Stack. Deze Layer 2-oplossing verwerkt transacties van de belangrijkste Ethereum-blockchain en stuurt periodiek gegevens terug naar de blockchain.

Volgens het datadashboard van The Block is Base ook koploper in gebruikersactiviteit, met ongeveer 1,5 miljoen dagelijkse actieve adressen. Dat is het hoogste activiteitsniveau in Layer 1-rollups. Volgens projectleider Jesse Pollak handhaafde het netwerk een doorvoer van 70 transacties per seconde.

Base ontwikkelingen

Deze maand verhoogde Base de blockgasdoelstelling van 10 naar 13 Mgas/s om de stijgende gebruikersactiviteit te beheren. Deze aanpassing is in lijn met een strategisch plan om de capaciteit van het netwerk geleidelijk uit te breiden en het aantal transacties dat elk blok kan verwerken te verhogen. Deze incrementele verhogingen vinden wekelijks plaats, met als doel een uiteindelijke doelstelling van 1 Ggas/s.

Qua decentralisatie bevindt Base zich nog in de beginfase. Het is een optimistische fase 0-rollup die wordt beschreven als in de “trainingswieltjes”-fase.

Momenteel is er geen fraudebestendig systeem, wat betekent dat gebruikers moeten vertrouwen op de blockproposaler om nauwkeurige L1-statusroots in te dienen, zoals gerapporteerd door L2Beat. De kernontwikkelaars van Base hebben zich er echter toe verbonden fraudebewijzen op te nemen in hun roadmap, waarvan de ontwikkeling naar verluidt gaande is.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...