Argentinië wil 35% belasting op dollar, premie op Bitcoin boven $300

Argentinië wil een belasting van 35% invoeren op alle aankopen met de Amerikaanse dollar. Goed nieuws voor Bitcoin, want de handel in de cryptomunt schoot direct omhoog.

Het land in Latijns-Amerika kampt al jaren met hyperinflatie. Inwoners zien hun spaargeld in rook opgaan als ze niets doen. Vandaar dat ze steeds gretiger hun peso inwisselen voor de dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar een tekort aan dollars dreigt in het land, waardoor de centrale bank wel moet ingrijpen.

Vraag naar dollar

De vraag naar de wereldmunt is namelijk in 2020 geëxplodeerd: een groei van 900% (!).

In april waren er nog 435.000 Argentijnen die peso in dollar omwisselden. De afgelopen maand is dat aantal gestegen naar 5 miljoen Argentijnen, ruim 12% van het totale inwonertal.

De centrale bank beheert en bevoorraadt de banken met de dollar en houdt de touwtjes stevig in handen.

Volgens econoom Fernando Marull moest de regering wel iets doen om de vraag in te dammen. Er zou simpelweg een tekort ontstaan. Reken maar uit. In augustus had de centrale bank 8 miljard dollar in voorraad, maar de vraag is toegenomen gemiddeld 1 miljard dollar per maand.

Dat zou betekenen dat er over 8 maanden geen dollar meer te vinden is. En dat is dramatisch voor de kaspositie en de onderhandelingspositie op de wereldmarkt. Geldschieters vragen een hogere premie als een land in de knel zit.

Belasting

De overheid neemt daarom twee verstrekkende maatregelen, zo staat in dit persbericht te lezen:

Ondertussen stijgt ook de dollarprijs in peso op de zwarte markt. Eerst kreeg je 1 dollar voor 130 peso, maar deze steeg naar 150 peso per dollar. En lijkt nu te stabiliseren bij 145 dollar, zo meldt Decrypt.

Bitcoin handelsvolume

Alternatieve valuta zoals Bitcoin en stablecoins lijken te profiteren van de economische situatie in het land. Argentijnen zijn bereid een premie te betalen voor Bitcoin vanwege een aantal voordelen.

Op moment van schrijven ligt de prijs van 1 BTC op ~1,6 miljoen peso, omgerekend ~11.200 dollar. Daarmee ligt de premie op circa 300 dollar per Bitcoin.

Mensen weten peer-to-peer beurzen te vinden. Daar kun je, net zoals met spullen op Marktplaats, onderling bitcoin verhandelen.

Hieronder is te zien dat het volume (gemeten in peso) bij LocalBitcoins stijgende is.

Argentinië wil 35% belasting op dollar, premie op Bitcoin boven $300

bron: Coin Dance

Bitcoin heeft een aantal functies:

Ook bij de concurrerende marktplaats Paxful is een vergelijkbare volumestijging zichtbaar.

Argentinië wil 35% belasting op dollar, premie op Bitcoin boven $300

Stablecoins

Ook stablecoins, in het bijzonder DAI, stijgen in populariteit. Zo schoot het handelsvolume van het paar DAI-ARS de lucht in na de bekendmaking van de fiscale maatregel. Op een beurs zoals Ripio was er sprake van een 300% toename in volume.

Argentinië wil 35% belasting op dollar, premie op Bitcoin boven $300

In landen zoals Venezuela, Argentinië en Zimbabwe neemt het gebruik van Bitcoin, omdat deze munt meer voordelen biedt dan de lokale munt. De dollar speelt daarbij als reservemunt nog wel een belangrijke rol.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...