Belastingdienst Zuid-Afrika opent jacht op Bitcoin (BTC) bezitters

De belastingdienst van Zuid-Afrika, de South African Revenue Service (SARS), gaat achter mensen aan die Bitcoin en andere cryptocurrency’s in bezit hebben. Ze versturen naar verluidt auditverzoeken aan belastingbetalers met het verzoek om hun handelsactiviteiten openbaar te maken en te delen.

Belasting in Zuid-Afrika

De SARS heeft dit verzoek naar een handjevol belastingbetalers gestuurd. Zij namen de laatste tijd contact op met de Tax Consulting South Africa met vragen over deze stap, blijkt uit lokale berichtgeving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het blijkt dat de Bitcoiners moeten aangeven waarom ze de cryptomunt hebben gekocht. Ook moeten ze details delen van de beurzen waar ze handelen en aankopen doen. Ook moeten er bankafschriften worden ingeleverd.

Het adviesbureau verklaart dat de actie betekent dat overheid via de belastingdienst hard optreedt tegen cryptohandelaren die zich niet aan de regels houden. In het rapport schrijft het bedrijf het volgende:

“Het is goed te begrijpen dat SARS bezig is om de schuldige belastingbetalers in de val te lokken, als zij hun winsten en/of verliezen op het gebied van cryptovaluta niet hebben bekendgemaakt.”

Ze vertelt dat Zuid-Afrikanen die nooit hebben gemeld dat ze Bitcoin hebben aangeschaft, dit bij de SARS moeten melden. Ze kunnen voor advies ook contact opzoeken met het bureau om de zaken op te lossen.

Bitcoin geeft financiële privacy, wat het voor overheden en regeringen moeilijker maakt om alles in de gaten te houden. Wat dat betreft lijkt het op contant geld: zodra het de ATM verlaat, is het zicht erop kwijt.

Bitcoin belasting in de wereld

Wereldwijd spelen er veel meer zaken rondom het heffen van belasting op handel en bezig van Bitcoin. In Nederland moet je het aangeven in box 3, in de categorie ‘sparen en beleggen’. Een deel van dit vermogen is heffingsvrij. We hebben de tips & tricks hierover al eens op een rijtje gezet.

In de Verenigde Staten is het ook een steeds belangrijker onderwerp. De Amerikaanse belastingdienst gaat waarschijnlijk snel over op strenge handhaving in plaats van educatie op het gebied van bitcoin. Dat stelde een voormalig hoofd van misdaadonderzoek voor de Internal Revenue Service (IRS) begin dit jaar.

India wil btw belasting van 18% gaan heffen op bitcoin transacties op beurzen. De overheid wil hiermee 1 miljard dollar aan extra belastinginkomsten innen. Zoals het er nu naar uitziet, betreffen het transacties op beurzen en zijn privé transacties nog wel belastingvrij.

Eind 2020 kwam het Russische ministerie van Financiën ook met aantal wijzigingen van een nieuwe wet. Het land wil de vereisten voor belastingbetalers op het gebied van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s verzachten. Volgens een reeks wetsontwerpen moeten individuen hun bezit rapporteren als de ‘jaarlijkse transacties’ meer dan 600.000 Russische roebel bedragen. Dat komt neer op ongeveer $7.800.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
belasting